Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: CRUCEA COMEMORATIVĂ ELISABETA

1 March - 27 March

CRUCEA COMEMORATIVĂ ELISABETA
CAROL I
Prin grația lui Dumnezeu și voința Națională, Domn al României,
La toți de față și viitori, sănătate:
Asupra raportului ministrului Nostru secretar de Stat la Departamentul Afacerilor Străine sub No. 15.081, pe lângă care Ni se supune spre sancțiune regulamentul Crucei Comemorative Elisabeta.
Văzând jurnalul Consiliului de Miniștri sub No.1, încheiat în ședința de la 6 Octomvrie 1878,
Am decretat și decretăm:
REGULAMENTUL CRUCEI COMEMORATIVE ELISABETA
Art. I. Se instituie o Cruce Comemorativă, care va purta numele de Crucea Elisabeta.
Art. II. Crucea Elisabeta se va conferi tutulor doamnelor cari prin căutarea răniților sau bolnavilor au dat concursul lor în timpul campaniei din 1877-1878.
Art. III. Crucea se va conferi asemenea doamnelor cari prin instalarea de spitale, înzestrarea ambulanțelor sau prin ofrande însemnate au contribuit la alinarea suferințelor răniților și bolnavilor în timpul acestei campanii.
Art. IV. Măria Sa Doamna cu autorizarea Măriei Sale Domnitorului conferă Crucea Elisabeta; ea se dă pe vieață.
Art. V. Crucea se acordă prin decret Domnesc, în urma raportului domnului ministru al Afacerilor Străine, raport autorizat de Măria Sa Doamna.
Decretul se publică prin Monitorul Oficial.
Art. VI. Un brevet, subscris de Ministrul Afacerilor Străine, constatând numărul și data decretului de conferire, se va da împreună cu Crucea.
Art. VII. Dreptul de a purta este personal și nu se transmite în nici un caz.
Art.VIII. Numărul Crucilor acordate este determinat în limitele art. II și III.
Constatarea dreptului de a dobândi Crucea se face prin certificate în regulă ale corpurilor sau serviciilor respective, arătând îndeplinirea condițiunilor stabilite de art. II și III al regulamentului de față.
Art. IX. Odată acest număr stabilit definitiv, nu se mai poate acorda Crucea Elisabeta, în afară de cei îndreptățiți prin decretul de față.
Art. X. Crucea este de bronz aurit, fundul mat sadea, lungimea ramurilor Crucei este de 43 milimetri, lățimea de 6 milimetri, grosimea de 2 milimetri; forma este cea bizantină a Bisericii Răsăritului.
Crucea are pe marginile ramurilor o dungă albă în culoare naturală a oțelului și în mijloc un medalion, înconjurat de un cerc de oțel. Fundul medalionului este asemenea de bronz aurit și poartă pe o parte cifra Măriei Sale Doamnei și pe cealaltă legenda Alinare și Mângâere și în mijloc milesimul 1877/1878.
În partea superioară a Crucei se află un inel de bronz aurit, prin care se petrece panglica.
Art. XI. Crucea Elisabeta se va purta atârnată de o fundă de paglică de moar albastru-deschis, lată de 40 milimetri, având la margini câte o vargă de fir de aur în lățime de 10 milimetri.
Art. XII. Crucea se poartă pe umărul stâng, având aparința de partea din afară cifra Măriei Sale Doamnei.
Art. XIII. Se va întocmi un registru special în dublu exemplar, în care se va înscri numele, locul nașterii și pozițiunea persoanelor cărora se va fi acordat Crucea Elisabeta.
Un exemplar se va remite Măriei Sale Doamnei, iar celălalt se va păstra la Ministerul Afacerilor Străine.
Art. XIV. Străinele cari ar îndeplini condițiunile stabilite de art II și III al regulamentului de față vor putea dobândi Crucea Elisabeta și se va ține un registru deosebit pentru acestea.
Art. XV. Crucea Elisabeta și drepturile ei se pierd după o condamnare prin sentință la o pedeapsă infamantă.
Art. XVI. Străinele vor pierde aceste drepturi prin condamnare judecătorească la o pedeapsă infamantă.
Art. XVII. Și cel din urmă Ministrul Nostru secretar de Stat la departamentul Afacerilor Străine este însărcinat cu executarea decretului de fată.
Dat în București, la 6 Octomvrie 1878.

CAROL
No.2.270

Ministru secretar de Stat la
Departamentul Afacerilor Străine
M. Kogălniceanu

* * *

Marte, Martie … război și feminitate…
Ce omagiu mai frumos puteam, noi, ca instituție militară de cultură, să aducem FEMEII, în luna lui Marte – decât o decorație, delicată ca un mărțișor, instituită de un bărbat – principele Carol și acordată de o femeie – principesa Elisabeta, ca răsplată pentru dăruirea, curajul și abnegația femeilor române în fața unui eveniment atât de important din viața țării și a lor – războiul pentru cucerirea independenței țării. Crucea Elisabeta a fost acordată nu doar femeilor din noul stat, ci și unui număr de 13 femei din Transilvania.

Obiectele expuse fac parte din patrimoniul muzeului nostru din anii 1969 și 1977 și vor fi putea fi admirate în holul muzeului toată luna martie.

Detalii

Start:
1 March
End:
27 March
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” – București
Str. Mircea Vulcănescu nr. 125 - 127
București,București010819Romania
+ Harta Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *