Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Exponatul lunii aprilie 2019 Catalogul concursului de proiecte privind construcția unui – POD PESTE DUNĂRE LA CERNAVODĂ

3 April - 30 April

Exponatul lunii aprilie 2019
Catalogul concursului de proiecte privind construcția unui
POD PESTE DUNĂRE LA CERNAVODĂ

În anul 1890 se punea piatra de temelie a Podului de la Cernavodă, numit inițial Podul Carol I, dar cunoscut și sub numele de Podul Anghel Saligny. În vederea proiectării acestui pod au fost organizate două concursuri internaționale în anul 1883 respectiv 1888.
În data de 3 august 1882 est publicat primul anunț referitor la concursul internațional pentru construirea podurilor și a căii ferate peste Borcea și Dunăre. S-au prezentat opt propuneri ale unor case de construcții, respectiv:
1. Societatea Batignolles din Paris;
2. Klein, Schmoll și Gärtner din Viena;
3. Holzman și Comp. din Frankfurt, asociați cu uzinele Dormund și fabrica de mașini Esslingen;
4. Compania de Fives-Lille din Paris;
5. Röthlisberger et Simons din Berna;
6. G. Eiffel din Paris;
7. Stabilimentul Cail din Paris;
8. Societatea anonimă Braine-le-Comte din Belgia.
Proiectele prezentate de companiile străine intrate în concurs au fost apreciate ca nesatisfăcătoare, stabilindu-se o nouă serie de condiții în vederea organizării unui nou concurs. Trei ani mai târziu, în 1886, este lansat un nou concurs, însă și de această data soluțiile propuse de către firmele participante sunt respinse.


Pentru soluționarea acestui demers, comisia de examinare îi propune lui Anghel Saligny realizarea unui proiect, fără niciun angajament din partea Guvernului Român. În anul 1887, Ministerul Lucrărilor Publice îi încredințează oficial lui Anghel Saligny elaborarea proiectulu pentru linia ferată Fetești – Cernavodă și a podului peste Dunăre, precum și a tuturor lucrărilor necesare construirii acestora. În 1888, Anghel Saligny publică sub formă de broșură „Memoriul asupra proiectului podului peste Dunăre la Cernavodă” ce fusese prezentat Direcției Generale a Căilor Ferate Române. În data de 16 martie a aceluiași an, Mihail Kogalniceanu interpelează guvernul și solicită ca podul Fetești–Cernavodă să fie realizat de Anghel Saligny.
La 9 octombrie 1890, Regele Carol I pune piatra de temelie a podului peste Dunare, îngropând un document purtând sigiliul statului în zidăria care formează primul picior pe malul stâng al Dunării. O copie a acestui document se păstrează la Arhivele Statului.

Detalii

Start:
3 April
End:
30 April
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Universității Politehnica din București
Calea Grivitei, nr. 132, Polizu, Corp M, sector 1
București,010707Romania
+ Harta Google
Sit web:
https://www.facebook.com/muzeuupb1884/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *