Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: expoziția „Identitate națională, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)”

7 March - 1 May

Muzeul Național de Istorie a României are onoarea și bucuria  de a vă invita la deschiderea expoziției temporare „Identitate națională, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)”.
Evenimentul va avea loc joi, 7 martie 2019, cu începere de la ora 17:00, la sediul MNIR, Sala Lapidarium.

Expoziția aduce în atenția publicului un aspect însemnat al luptei românilor brașoveni pentru drepturi naționale, și anume asumarea și etalarea în plan public a apartenenței la națiunea română prin intermediul unor însemne și simboluri naționale, militare și regale cu care își decorau hainele de sărbătoare (tricolor, deviza regală, monograma lui Carol I).

În cadrul expoziției vizitatorii vor descoperi portul de sărbătoare al brașovenilor, așa-numitele haine românești, un port tradițional urban, unic în Transilvania, dar și costumul tradițional care a inspirat portul Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, cămăși cusute cu simboluri ancestrale magice, decorate cu mii de fluturi de argint aurit (paiete).

Publicul care va vizita această expoziție va avea ocazia de a admira manechine îmbrăcate în frumosul costum tradițional din Brașov, în port de călușeri sau de June Național Alb, ori de June Roșior. Unele dintre manechine poartă ținute de mirese și domnițe, demne de prințesele din vremuri demult apuse cu haine din cel mai ales brocart, cusute cu fir de argint și  cu cingători cu paftale masive din argint aurit.

Proiectul expozițional tratează atât codul vestimentar al vechii comunități românești din Brașov, cât și legăturile pe care românii din Brașov și Junii Brașovului le-au avut cu Casa Regală în anii 1906-1948.

Expoziția va fi deschisă la sediul muzeului în perioada 7 martie – 1 mai 2019.

Cu aleasă considerație,

Secția Relații Publice

Detalii

Start:
7 March
End:
1 May
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București,București030026Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.mnir.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *