Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: SHADOW TECTONICS (TECTONICA UMBREI) la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

22 December, 2018 - 2 March, 2019

SHADOW TECTONICS (TECTONICA UMBREI)
20.12.2018 – 17.02.2019
curator Ioana Marinescu

Tectonica umbrei este expoziția capsulă pe care Ștefan Ungureanu o deschide în noul spațiu destinat expozițiilor temporare din Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Proiectul include și o serie de evenimente conexe (o lansare de catalog, un artist talk ce urmează să fie anunțate).

Ștefan Ungureanu este un artist vizual al cărui interes pentru cartografiere, știință sau vizualizare de informații a generat lucrări care pun în dialog patrimoniul Muzeului Hărților cu arta contemporană. Invitat să expună în noul spațiu de tip white cube al muzeului, Ungureanu își propune să facă legătură dintre publicul intersat de cartografiere sau hărți și adepții artei contemporane.

Intervenția unui artist într-un spațiu muzeal este o experiență diferită de expoziția într-o galerie de artă. Această practică extrem de răspândită la nivel internațional a pornit din dorința de a revitaliza patrimoniul unui muzeu și de a încuraja repoziționările creative ale unor exponate rigidizate de un discurs muzeografic sub influența practicilor inovatoare ale artistului.

Ștefan Ungureanu (n.1984) este preocupat de transpunerea vizuală a științei în imagini. Lucrările sale organizeză și normează spațiul, narațiunea și timpul în structuri vizual-narative complexe. Ungureanu folosește în cercetarea sa artistică concepte proprii inspirate de Bruno Latour, Jordan Peterson sau Robert Sapolsky. Din 2016 urmează un doctorat la UNARTE, sub coordonarea lui Dragoș Gheorghiu. O parte din rezultatele cercetării este prezentată în această expoziție și în șirul de de evenimente care sprijină acest demers.

http://stefanungureanu.com

Ioana Marinescu (n.1988) este curator și istoric de artă la H’art Gallery in Bucharest. Din 2015 lucrează la un doctorat cu tema biografia cuplurilor de artiști, un subiect predilect în proiectele sale. A lucrat cu numeroși artiști printre care Nicolae Comănescu, Ion Bârlădeanu sau Gili Mocanu. Colaborarea cu Ștefan Ungureanu a presupus editarea primului său catalog, dar și curatorierea unor expoziții personale și de grup.

http://unarte.academia.edu/IoanaMarinescu

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi s-a deschis publicului în anul 2003, în urma donării către stat a colecției de hărți a familiei Daniela și Adrian Năstase. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX și reprezintă atât hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor cât și ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș.

http://www.muzeulhartilor.ro/

Detalii

Start:
22 December, 2018
End:
2 March
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București,București011762Romania
+ Harta Google
Sit web:
www.muzeulhartilor.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *