Loading Evenimente

« Toate Evenimente

Craiova: expoziția TĂCERI ARTICULATE a artistului MARCEL BUNEA

17 May - 6 July

Muzeul de Artă Craiova vă invită joi 16 mai, ora 18:00 la deschiderea oficială a expoziției TĂCERI ARTICULATE a artistului MARCEL BUNEA. Evenimentul va include lansarea catalogului expoziției, ce cuprinde texte critice semnate de prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, prof. univ. dr. Adrian Guță, dar și un amplu interviu inițiat de curatorul Cătălin Davidescu, surprinzând aspecte ale evoluției gândirii artistice a lui Marcel Bunea.

TĂCERI ARTICULATE reflectă viziunea artistului despre pictură „ca realitate trans-substanțială, adânc imprimată în psihicul uman…” și propune o distanțare de ceea ce, în mod generic, poate fi perceput ca Minimalism. Arta lui Marcel Bunea nu intenționează să „emoționeze… la modul primitiv ci să ne pună în situația de-a gândi asupra a ceea ce ne înconjoară și asupra a ceea ce este în noi, în străfundurile conștiinței noastre”. Artistul își definește demersul astfel: „Trans-substanțialismul desemnează constanta și obsesiva mea preocupare pentru ordinea spirituală… Prin ordine spirituală nu înțeleg neapărat reprezentare dogmatică și nici clasica plăcere retinală.”

Cătălin Davidescu, curator al expoziției, apreciază: „Tăceri articulate este un discurs exemplar asupra efortului spre perfecţiune şi a vârstei mature la care a ajuns arta lui Marcel Bunea, fiind concepută intenţionat în contrast cu tendinţele heterodoxe actuale, care încercă să instaureze o viziune globalizatoare la nivelul limbajului vizual, dar mai ales al demersului teoretic. Artistul a ajuns acum într-un moment de relevare a concluziilor sale estetice, rezultat al unor cercetări de peste două decenii, materializate într-un număr impresionant de lucrări şi evenimente expoziţionale, în urma cărora a reuşit să-şi confirme sau să-şi restructureze, după caz, parte din ansamblul unui proiect vizual amplu şi deopotrivă riscant prin elitismul pe care acesta în mod deliberat îl presupune.
Încă de la debutul său furtunos cu ciclul „Nefârtaţilor” şi până la actualele forme geometrice, în pofida unei aparente discrepanţe stilistice, este relevată o coerenţă a gândirii sale artistice, care a trecut prin mai multe forme de expresie vizuală, pentru a se înţelege pe sine şi, nu în ultimul rând, pentru a se putea raporta permanent la un fenomen în mişcare, aşa cum este arta contemporană. ”

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 17 mai – 6 iulie 2019, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihai, de marți până duminică, orele 10: 00- 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni accesul publicului este gratuit.

Detalii

Start:
17 May
End:
6 July
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Craiova
Palatul Constasntin Mihail, Calea Unirii nr. 15
Craiova,Dolj200419Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.muzeuldeartacraiova.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *