Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Deva: Exponatul lunii aprilie – Triodul 

1 April - 30 April

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 2 aprilie 2019, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii aprilie, de marți până duminică, între orele 1000-1730.

*   *   *

Triodul este o carte de cult care cuprinde cântările, citirile și regulile tipiconale specifice celor zece săptămâni care preced Sfintele Paști, începând cu Duminica Vameșului și a fariseului și încheindu-se cu sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Imprimată în Tipografia Mitropoliei Blajului, cu binecuvântarea Episcopului Ioan Bob (1739-1830), ediția din anul 1813 este cea de-a treia (prima a apărut în anul 1771).

Volumul este de format mare (in folio), are 630 de pagini, coperte de piele decorate cu chenare fitomorfe, pe coperta 1 aflându-se un medalion central în formă de cruce, iar pe coperta 2 un decor cu motive geometrice, dispus pe toată suprafața. Tiparul este negru și roșu, cu text pe două coloane.

Cartea este decorată cu o serie de xilogravuri meșteșugite de tipograful Petru Papavici (sau Popovici), originar din Râmnic, care a fost cel mai productiv gravor în lemn de la Blaj. El a activat într-o perioadă stabilită cu aproximație între anii 1764-1780.

Ilustrațiile sunt impresionante, meșterul gravor punându-ne în fața unor compoziții care emoționează, fiind realizate cu acuratețe și iscusință, cu atenție pentru amănunt. Astfel, sunt prezente portrete de sfinți, cei patru evangheliști, Isus arhiereu și împărat ceresc, precum și scenele Buna VestireVameșul și fariseul și Răstignirea.

Numeroasele însemnări păstrate pe filele exemplarului se constituie într-o mini-cronică a cărții, dar și a bisericii din care provine, oferind date despre cumpărarea cărții, legarea acesteia, numele preoților, al învățătorului de la școala din sat, despre data Paștelui din anul 1888 ori menționări referitoare la fenomene meteorologice. Conform notelor scrise de mână, în alfabet chirilic ori latin, circulația cărții s-a desfășurat în zona Junc (astăzi Dumbrava de Jos, comuna Ribița, jud. Hunedoara) – Zlatna (jud Alba) – Lupșa (jud. Alba), într-un interval temporar cuprins între anii 1818-1889.

Însemnări:                                                  

Această sfântă carte este a besericii Juncanilor și s-au legat la anu 1818 cu 15 zloți la Zlatna. Scris-am eu popa Lup Tulea, martie 3, 1818, parohul Juncanilor, neunit” (litere chirilice).

„Acest Triod la sfânta besearică a Juncului s-au cumpărat la anul 1824 cu 31 de zloțiîn grija lui Filip Crăciun, prin aducerea și îndemnarea smeritului popa Lup Tulea parohul Juncului slăvita varmegya Zarandului” (litere chirilice).

„Slava lui Dumnezeu mare ni-au învrednicit de niam […]această sfântă carte, fiindînvățătoriu în comuna Junc, Ioan Faur m.p. Martie în 18 zile 865” (litere chirilice).

„În anul 1885 și 1886 școlar am funcționat Nicolau Nicorescu din comuna Lupșa Mare, ca învățătoriu la întreaga comună din Junc, s-au scris prin mine mult smeritul, servul Domnului, Junc în 26/12, 1885 Nicolau Nicoresc învățători”(litere latine).

După popa Lupu au venit Ioan Faur bătrânul iar după sus amintitul preot au urmat în Preoție  Ioan Faur tinerul și după acesta este D. P. Ioan Rusu, anu 886, 16/2 (litere latine).

„În anul 1888 au fost Sfântul George în sâmbăta de Paști, și Paștile au fost în 24 de zile, și M. Gheorghe în 23 de zile a lui aprilie. S-a scris prin David Teodor, cantor”(litere latine).

În anu 889 au fost la noi învățătoriu Neculai Pemulescu și Ioan Rus paroh”(litere latine).

În Anul 1913 în Săptămâna Rusaliilor au brumat în două nopți după olaltă, Prin Faur Petru” (litere latine).

Proveniență: Achiziție, David Ioan, Mesteacăn, jud. Hunedoara, 1993.

În spațiul tradițional românesc, cartea, ca purtătoare a învățăturii creștine, a slujit deopotrivă la învățarea scrisului și cititului, ca text de lectură care oferea modele de înțelepciune și de limbă cultivată, sau ca suport pentru însemnări scrise de mâna vremelnicilor posesori ai cărții. Chiar dacă predomina cultura orală, receptarea făcându-se prin liturghie, predică, lectură cu voce tare ori prin ilustrația cărții, temele transmise receptorilor aparțineau culturii scrise, sursa primordială fiind cartea.

Georgeta Deju

Şef Serviciu – Secţia de Istorie şi Artă

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Vă așteptăm!

Secția de Marketing și Relaţii cu Publicul

Detalii

Start:
1 April
End:
30 April
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
B-dul 1 Decembrie nr. 39
Deva,Hunedoara330005Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.mcdr.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *