Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Șiria: Comemorarea compozitorului Emil Monția

15 February

Comemorarea compozitorului Emil Monția

(Șicula, 25 decembrie 1881 – Șiria, 16 februarie 1965)

Școala Gimnazială ”Ioan Slavici” Șiria

15 februarie, orele 12.00

Coordonator: Laura Moț, muzeograf (Complexul Muzeal Arad)

Corina Jurgiu, director, prof. Marian şi Rodica Gorun, prof. Alin Moț (Școala Gimnazială ”Ioan Slavici” Șiria)

Proiect educațional realizat în colaborare cu Școala Gimnazială ”Ioan Slavici” Șiria, cu sprijinul Primăriei Comunei Șiria

 

Cu prilejul comemorării compozitorului Emil Monţia (1881-1965), Muzeul Memorial Ioan Slavici şi Emil Monţia” Şiria/Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Ioan Slavici” Şiria și sprijinul Primăriei Comunei Şiria, organizează un eveniment cultural, care va avea loc vineri, 15 februarie 2019, orele 12.00, la Şcoala Gimnazială “Ioan Slavici” Şiria.

 

 

Emil Monția (1881-1965)

Născut în 25 decembrie 1881 (stil vechi)/06 ianuarie 1882 (stil nou), la Șicula, în comitatul Arad, „într-o familie preoțească săracă”, cum afirma chiar Monția, a absolvit cursurile liceale, universitatea și a urmat cursuri de muzică la Timișoara, Oradea și Viena. A absolvit Facultatea de drept a Universității din Cluj, iar din anul 1907 a practicat avocatura la Șiria. În anii ”războiului cel mare”, de pe frontul din Galiția, a ajuns prizonier în Rusia, în lagărul de la Darnița, de lângă Kiev. În Rusia a început să lucreze la opera de inspirație folclorică ”Ileana”, iar în paralel a cântat, ca violonist, în orchestra Operei din Kiev. În anul 1918 se înrola în Corpul de Voluntari ardeleni și bucovineni de la Iași, iar în 13 noiembrie 1918 pleca în Transilvania pentru a participa la pregătirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. A fost ales membru al Marelui Sfat Național al Transilvaniei, din partea Aradului. Între anii 1919-1927 s-a stabilit la București, unde a intrat în cercurile marilor muzicieni români. Emil Monția se numără printre fondatorii Operei din din București, Cluj și din Timișoara, fiind unul dintre artiștii care au înființat Societatea Compozitorilor Români, condusă de compozitorul George Enescu și folcloristul Constantin Brăiloiu. Întors din București la Șiria, în 1927, Emil Monția a păstrat o vie amintire prieteniei sale cu George Enescu și un adevărat cult profesorului său Ioan Scărlătescu. La Șiria a continuat profesia de avocat, în paralel cu cea de compozitor și culegător de folclor. Astfel din creația sa muzicală, care cuprindea doine, colinde, ”cântece poporale”, romanțe, cântece eroice, suite, lucrări de operă și balet se remarcă Colecția de ”121 doine și cântece poporale românești, aranjate pentru voce și pian”, dedicate lui George Enescu, în 1931, la împlinirea a 50 de ani de viață. De altfel, din repertoriul concertelor lui Enescu făceau frecvent parte piese pentru vioară și pian din compozițiile lui Emil Monția.

Este cunoscut publicului din țară și străinătate pentru opera „Fata de la Cozia”, jucată pe scena operei din Cluj și Timișoara, interpretată și la Arad. Mai mult de jumătate de secol a adunat și prelucrat folclor românesc, iar lucrarea ”111 doine și cântece poporale românești, pentru voce și pian” a primit premiul Societății Compozitorilor Români.

S-a stins din viață în 16 februarie 1965, la Șiria, fiind înmormântat în cimitirul ortodox.

Pornind de la patrimoniul cultural, aflat în fondul muzeului județean (astăzi Complexul Muzeal Arad), la Muzeul Memorial „Ioan Slavici şi Emil Monţia” Șiria din conacul Bohus a fost reconstituită camera de lucru a compozitorului, cuprinzând fotografii de familie, mobilierul original, pianul, instrumente muzicale, partituri, culegeri de folclor, afișe ale operelor sale. Prin documentele personale, diplomele și brevetele primite din partea Casei Regale a României de-a lungul timpului, premiile obținute în anii ’50, expoziția dedicată lui Emil Monția ilustrează ascensiunea artistică a compozitorului arădean.

 

13 februarie 2019

Serviciul proiecte,

educație muzeală și marketing cultural

Complexul Muzeal Arad

Detalii

Data:
15 February
Eveniment Category:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *