Loading Evenimente

« Toate Evenimente

Timișoara: Exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Banatului este o figurină ecvestră din teracotă ce datează din Epoca Arhaică

3 June - 30 June

Exponatul lunii iunie la #mnab este o figurină ecvestră din teracotă ce datează din Epoca Arhaică (secolul al VI-lea a. Chr.), astfel de piese fiind folosite probabil ca ofrande depuse în sanctuare.

Piesa este decorată cu un model geometric pictat cu roșu și negru, precum și două stele cu câte opt raze. Gâtul calului este ușor disproporționat fiind mai înalt decât ar fi fost necesar, aplatizat și puțin arcuit.

Statueta face parte dintr-o colecție de obiecte antice din Cipru descoperite de Luigi Palma di Cesnola (1832-1904, un soldat italiano-american, diplomat și arheolog amator) în urma săpăturilor întreprinse la Kourion. Ea a ajuns în patrimoniul muzeului după ce, în 1889, Ormós Zsigmond, jurist, politician, scriitor, colecționar de artă, importantă personalitate culturală a Banatului din sec. al-XIX-lea, o donează, împreună cu o serie de antichități achiziționate prin intermediul fostului consul italian în Timișoara, Cavaliere Francesco Lambertenghi.

Detalii

Start:
3 June
End:
30 June
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara,Timiș300002Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://mnab.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *