Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

#‪‎stamacasa‬: SCURT GHIDAJ VIRTUAL LA MUZEUL HĂRȚILOR (4)

23 aprilie - 15 mai

SCURT GHIDAJ LA MUZEUL HĂRȚILOR (4)

Astăzi vă prezentăm SALA VALAHIA de la etajul I al Muzeului Hărţilor.

Este o încăpere dedicată HĂRŢILOR ŢĂRII ROMÂNEŞTI, care este însă cunoscută străinilor, popoarelor străine, ca VALAHIA, şi numai cu această denumire apare pe hărţile vechi realizate de cartografii din alte ţări. Locuitorii săi erau denumiți vlahi sau valahi.

📍 Pe PANOUL DIN STÂNGA se remarcă imediat o hartă de mari dimensiuni, CU CARACTER MILITAR, având anumite accente germane, întrucât a fost făcută de Institutul Geografic Militar Austriac la Viena, în anul 1867. Este intitulată „General Karte des furtenthums Walachei” / „Harta generală a principatului Valahiei” şi este foarte detaliată şi precisă, având în vedere că a fost realizată în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, când cartografia deja progresase foarte mult.

📍 Pe panouri sunt expuse hărţi ale Valahiei şi celorlalte ţări înconjurătoare din diverse perioade de timp, printre care se remarcă HARTA ROMANIEI şi a regiunilor învecinate: „ROMANIAE, (quae olim Thracia dicta) ”, realizată de marele cartograf Abraham Ortelius în anul 1584.

Această hartă prezintă regiunea ROMANIA, aflată sub Bulgaria, fiind numită astfel de către vechii cartografi în amintirea Imperiului Roman de Răsărit (Imperiul Bizantin). Lucrarea include şi zona Ţării Româneşti de la acea vreme.

📍 Iar pentru ca vizitatorii să îşi facă o idee despre locuitorii Valahiei din trecut, pe PANOUL DIN DREAPTA sunt expuse litografii şi xilogravuri care înfăţişează costume de țărani, dorobanți și boieri valahi.

(Va urma)
#stamacasa

https://www.facebook.com/groups/muzee/permalink/3087679504584984/

Detalii

Începere:
23 aprilie
Se termină:
15 mai
Eveniment Categories:
,

Loc de întâlnire

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Harta Google
Sit web:
www.muzeulhartilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *