Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

#‪‎stamacasa‬: Vă așteptăm la o dezbatere on-line pornind de la volumul „Laboratoare ale modernității. Europa de Est și America Latină în (co)relație” de Manuela Boatcă (Editura Idea, 2020).

30 aprilie - 15 mai

Vă așteptăm la o dezbatere on-line pornind de la volumul „Laboratoare ale modernității. Europa de Est și America Latină în (co)relație” de Manuela Boatcă (Editura Idea, 2020).
Invitaţii întâlnirii moderate de Vasile Ernu sunt Manuela Boatcă & Ovidiu Ţichindeleanu

Sunt disponibile doar 100 de locuri virtuale, iar link-ul pentru acces este:

https://zoom.us/j/99971859253

Lucrarea de față se bazează pe poziții conexe cu privire la studiul Europei de Est și al Americii Latine ca regiuni interdependente – nu ca obiecte ale studiilor regionale („area studies”, care au drept obiectiv modernizarea după tipar occidental) și nici ca aglomerări de state naționale cu caracteristici culturale comune. Ambele regiuni au deținut poziții economice periferice în cadrul sistemului mondial modern în cea mai mare parte a istoriei lor și au trecut, integral sau parțial, la statutul de semi-periferie (care permite un anumit control economic și politic asupra altor părți ale sistemului) în diferite momente și din diferite motive.

Aceste asemănări structurale în termeni politici și economici au determinat dezbateri foarte fructuoase și extrem de similare atât în contextul est-european, cât și latino-american cu privire la dezvoltare, dependență și schimbări sociale, care nu sunt discutate aproape niciodată împreună, deși ar trebui să fie. S-ar putea spune că, în ciuda diferențelor de netăgăduit în plan economic, politic, demografic și social, în cea mai mare parte a istoriei lor, ambele regiuni au servit ca laboratoare ale proceselor de dezvoltare și, în general, ca laboratoare ale modernității la nivelul capitalismului global, atât în termeni teoretici, cât și empirici.

Detalii

Începere:
30 aprilie
Se termină:
15 mai
Eveniment Categories:
,

Loc de întâlnire

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Harta Google
Sit web:
www.muzeulhartilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *