Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

#‪‎stamacasa‬: SCURT GHIDAJ VIRTUAL LA MUZEUL HĂRȚILOR (5)

28 aprilie, 2020 - 15 mai, 2020

SCURT GHIDAJ LA MUZEUL HĂRȚILOR (5)

Astăzi, paşii virtuali vă vor purta în SALA TRANSILVANIA de la etajul I al Muzeului Hărţilor.

📍 Una dintre hărţile vechi care iese în evidenţă este „TRANSILVANIA” publicată de Vicenzo Coronelli în anul 1690.

Vicenzo Coronelli a fost un călugăr franciscan şi un bine-cunoscut cartograf, cosmograf, enciclopedist din Veneţia (Republica Veneţiană în acea perioadă), care a realizat mai multe globuri pământeşti şi cereşti, precum şi atlase.

Este o hartă foarte detaliată a Transilvaniei, în care sunt înscrise numeroase localităţi, iar unele din principalele oraşe transilvane (BRAŞOV, SIBIU, ALBA IULIA, CLUJ, BISTRIȚA, BAIA DE ARIEȘ) sunt prezentate cu denumirile lor în mai multe limbi: maghiară, germană, italiană, latină. Spre exemplu, în dreptul oraşului BRAŞOV sunt scrise denumirile: Brassau, Brazio, Kronstat, Corona, Stephanopolis, Coronopolis.

De asemenea sunt marcate câteva regiuni precum Ţara Bârsei (Burzeland), Land vom der Wald (Țara de dinaintea pădurii), Valea Haţegului, regiunea Clujului (Clausenburg), formele de relief şi mai multe cursuri de apă.

📍 Alăturat avem hărţi valoroase din mai multe perioade de timp: „Transilvania” de Sebastian Münster (1552), „Transilvania” de Johann Sambucus – Abraham Ortelius (1566), „Transilvania” de Willem Janszoon Blaeu, după Mercator (1635), „Principatul Transilvania” de Johann Baptist Homann (1720).

📍 Tot aici găsim şi o hartă a regiunii de mici dimensiuni, realizată de Abraham Ortelius și publicată în 1601, este ceea ce se numeşte „hartă de buzunar”, fiind foarte uşor de manevrat.

📍 În completarea atmosferei transilvane a încăperii aflăm căteva gravuri înfăţişând CASTELUL HUNIADE, oraşele CLUJ şi ORADEA, portretul principelui Transilvaniei GHEORGHE RAKOTZI AL II-LEA şi o piesă de mobilier din sec. al XIX-lea realizată într-un atelier vienez.

(Va urma)
#stamacasa

Details

Start:
28 aprilie, 2020
End:
15 mai, 2020
Event Categories:
, ,

Organizer

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
Str. Londra nr. 39
București, București 011762 Romania
+ Google Map
View Venue Website