Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Aiud: exponatul lunii februarie 2023 la Muzeul de Științele Naturii – IERUNCA Tetrastes bonasia

1 februarie, 2023 - 28 februarie, 2023

EXPONATUL LUNII
IERUNCA Tetrastes bonasia (Bonașa bonasia) Linnaeus, 1758
Este o pasăre de talie medie (34-39 cm lungime și o greutate de 305-430 g), fiind o specie foarte sperioasă și discretă, greu de observat în natură.
Trece adesea neobservată și în expoziția noastră, date fiind dimensiunile reduse și coloritul penajului relativ uniform, comparativ cu celelalte specii alături de care este expusă în vitrină (cocoș de munte, fazan, păun…) și din a căror familie face parte.
lată așadar câteva informații despre această mică dar frumoasă pasăre, denumită și găinușa de alun sau „pasărea cu ouă de aur”‘.
—Trăiește—*- în păduri de foioase sau de amestec cu conifere, bogate în subarboret, fiind o pasăre sedentară, care cuibărește în România.
—Penajul—*- are un colorit gri – maroniu, cu pete brune și roșcate; masculul are gușa neagră, înconjurată de alb; la femelă, coloritul general este mai șters.
—Dieta—*- diferă în funcție de perioada anului. Iarna se hrănește cu semințe, amenți, muguri și crenguțe de arin, mesteacăn sau alun, iar primăvara consumă frunzele acestor arbori, precum și frunze și flori ale plantelor ierboase. Vara consumă fructe de: merișor, afin, coacăz, mur, zmeur, etc., iar toamna fructe și diverse semințe. în timpul căutării hranei pe sol poate executa salturi până la înălțimea de 1,5 m.
—Perioada de reproducere—*- începe în aprilie-mai. Femela depune de obicei 7-11 ouă netede, strălucitoare, arămiu-gălbui, cu puncte și dungi brun-roșcate. Puii devin capabili de zbor la circa 15 zile după eclozare. Cuibul este construit de către femelă și constă într-o mică adâncitură la nivelul solului, căptușit cu materiale vegetale.
în România, populația acestei specii este estimată la 10 000 – 22 500 de perechi.
—Factorii de amenințare —*- asupra speciei sunt legați în principal de pierderea și degradarea habitatului cauzat de exploatările forestiere, incendiile de pădure dar și poluare, vânătoare și braconaj.
In muzeul nostru pot fi observate 2 exemplare, un mascul și o femelă, în sala a lll-a.

Detalii

Începe:
1 februarie, 2023
Se termină:
28 februarie, 2023
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/muzeustiinte.aiud/posts/pfbid02N6uQgybhnkQkS6A7LUDaDZhXF53bRn4a2YF1UFhpLPXxBMvEUGWrR4x91QLNwQCXl

Organizator

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Str. Gabor Bethlen nr. 1, et. 1
Aiud, Alba 515200 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare