Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Aiud: exponatul lunii iulie 2021 la Muzeul de Științele Naturii – BAZALTUL

23 July, 2021 - 31 July, 2021

EXPONATUL LUNII
BAZALTUL este unul dintre cele mai frecvente tipuri de roci magmatice vulcanice, rezultate prin solidificarea magmei ieșite la suprafața scoarței terestre, sub formă de lavă; acoperă aprox. 70% din suprafața Pământului, fiind în același timp principala rocă din alcătuirea fundului oceanelor. Este de asemenea răspândit pe alte planete: Mercur, Venus, Marte, precum și pe cea mai mare parte din suprafața Lunii.
Bazaltul are o culoare cenușie închisă, până la negru, aspect dur, cu conținut redus de silice, dar relativ bogat în fier și magneziu.
Datorită durității lui este utilizat ca material de construcție, la pavarea străzilor, la căile ferate, în grădini ca ornament.
Magma din care ia naștere bazaltul este o magmă bazică. Lavele bazice sunt fluide și, în procesul de răcire, se pot separa în coloane hexagonale, verticale, cu aspect de orgă, așa cum sunt Detunatele, din Munții Apuseni.
Cele 2 Detunate, Detunata Goală și Detunata Flocoasă, sunt două mase stâncoase vulcanice, arii protejate de interes geologic și botanic, remarcabile prin prezența coloanelor de bazalt de formă prismatic-hexagonală.
Sunt situate pe teritoriul administrativ al comunei Bucium, jud Alba, fiind una dintre atracțiile peisagistice ale Munților Apuseni.
Denumirea de “detunată” vine de la zgomotul asemănător tunetului pe care îl produce o piatră desprinsă din stâncă atunci când cade la poalele masivului.
Eșantionul din imagine, provenind de la Detunata, este expus în sala I a muzeului, alături de alte roci din județul Alba.

Details

Start:
23 July, 2021
End:
31 July, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul de Științele Naturii Aiud
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Științele Naturii Aiud
Str. Gabor Bethlen nr. 1, et. 1
Aiud, Alba 515200 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.