Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alba Iulia: Exponatul lunii februarie 2023 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia: coș de fum utilizat în epoca romană

1 februarie, 2023 - 28 februarie, 2023

Cum arăta un coș de fum utilizat în epoca romană? O descoperire recentă din situl roman Apulum aduce noi informații cu privire la aspectul și dimensiunile acestor piese care nu aveau doar un rol funcțional, ci și unul decorativ.
Exponatul lunii februarie, care va fi vernisat miercuri, 8 februarie, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia începând cu ora 11, este un coș de fum (horn) roman de la Apulum. Vă vom prezenta un artefact deosebit a cărui formă reflectă atât pragmatismul funcționalității, cât și estetica arhitecturală și preocuparea romanilor pentru frumos.
Coșul de fum de la Apulum, fiind descoperit fragmentar, a fost restaurat în laboratorul muzeului de către Sorin Șerban, Valentin Deleanu și Dr. Dan Anghel, acest important proces presupunând metode specifice de curățare, asamblare a fragmentelor, completare și încadrare cromatică
După restaurare, coșul de fum a fost scanat 3D de către Dr. @Călin Șuteu (Gigapixel Art SRL). Pentru a se putea oferi o imagine cât mai apropiată de forma inițială, artefactul a fost apoi reconstruit integral prin modelare 3D de către arheologul Andrei Buta. Reconstituirea 3D reprezintă pentru Muzeul Național al Unirii Alba Iulia un nou pas în evoluția utilizării tehnologiilor digitale în scopul valorificării patrimoniului arheologic în mediul virtual.
Ce veți vedea la vernisaj? Cu ocazia prezentării exponatului, Dr. Anca Timofan, arheologă în cadrul muzeului, alături de specialiștii implicați în cercetarea și prelucrarea muzeală a piesei vă vor oferi mai multe informații despre această inedită descoperire. De asemenea, va rula un montaj foto-video cu prezentarea tuturor etapelor de cercetare și documentare, cu interesante secvențe filmate în timpul descoperirii arheologice, restaurării și documentării digitale 3D. Un ecran tactil va permite vizitatorilor accesarea modelelor 3D reprezentând hornul roman, atât în forma păstrată, cât și în varianta reconstituită digital.
Vă așteptam!

Details

Start:
1 februarie, 2023
End:
28 februarie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=565056832315882&set=a.556958329792399

Organizer

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14
Alba Iulia, Alba 510010 Romania
+ Google Map
Phone
0258 813 300
View Venue Website