Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alba Iulia: Exponatul lunii martie 2024 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia: Obiecte cu specific feminin din secolele VII-IX d.Chr.

5 martie - 31 martie

Marți, 5 martie 2024, ora 11:00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii Martie: Obiecte cu specific feminin din secolele VII-IX d.Chr.

Cu această ocazie vor fi expuse un grup de obiecte care pot fi considerate cu specific feminin din perioada secolelor VII-IX d.Chr. Aceste artefacte au intrat în colecțiile Muzeului Național al Unirii prin cercetări arheologice efectuate în localitatea Berghin (jud. Alba) la sfârșitul anilor 1970 unde a fost identificată și cercetată o necropolă de incinerație. Unele dintre aceste obiecte sunt in mare parte inedite.

Acestea au fost clasificate în patru categorii principale: obiecte de uz casnic și includ vasul ceramic, fusaiola și amnarul, sugestive pentru activitățile cotidiene ale femeilor din acea vreme. Obiecte de podoabă: constând în cerceii și șiragul de mărgele, acestea evidențiază preocuparea pentru aspectul estetic și ornamentarea personală. Accesorii vestimentare: reprezentate de cataramele, care erau elemente esențiale pentru fixarea și decorarea îmbrăcămintei. Obiecte de toaletă: cum ar fi penseta, sugerând practicile de igienă și îngrijire personală în acea epocă.

Această diversitate de artefacte furnizează o perspectivă fascinantă asupra vieții și culturii femeilor din perioada timpurie a Evului Mediu, însoțindu-le în viața de zi cu zi și în ceremoniile funerare.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Organizer

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14
Alba Iulia, Alba 510010 Romania
+ Google Map
Phone
0258 813 300
View Venue Website