Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alba Iulia: Expoziția de artă monumentală Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice nationale

22 ianuarie, 2018

Expoziția de artă monumentală
Octavian Smigelschi, promotorul unei viziuni artistice nationale

Museikon, 25 ianuarie 2018, ora 14

Organizatori: Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal
Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist român transilvănean al perioadei, cu contribuții excepționale în pictura religioasă și o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al Sibiului celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, Smigelschi și-a desăvârșit pregătirea artistică la Școala de desen de la Budapesta, și apoi și-a cizelat maniera prin excursiile de documentare și studiu în mari centre artistice ale Europei Centrale și Italiei. O impresie puternică i-au făcut mănăstirile din Oltenia și Moldova.

Talentul și sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate și tentația experimentărilor, dar și capacitatea de identificare a sursei excepționale a artei românești tradiționale și a artei populare. Capacitatea sa de prelucrare și de sinteză a dat naștere unei creații laice ce poate fi plasată stilistic la confluența dintre academism, naturalism și simbolism, impresionantă prin diversitatea abordărilor tehnice, stilistice, compoziționale, chiar a materialelor folosite (ciment colorat, acuarelă combinată cu guașă, ulei și foiță de aur, colaje de hârtii de diferite tipuri, culori, texturi), într-o coerență și unitate a ansamblului.

Pictura religioasă i-a oferit posibilitatea și aria de dezvoltare și consacrare, la numai treizeci și opt de ani, Smigelschi fiind creatorul neobizantinismului românesc. Cu penelul său ne-a reînvățaț ceea ce înseamnă cu adevărat pictura bisericească. Naturalismul apusean de sorginte clasică trecut prin filtrul renașterii a reînsuflețit figurile sale sacre, într-o dulce comuniune dintre clasic și bizantin.

Nici până astăzi o asemenea armonie în programul iconografico-iconologic, cât și concepția stilistico-formală a picturii sale religioase nu a mai fost atins.
Expoziția reunește, pentru prima dată în prezentare la Alba Iulia, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903 pentru Catedrala Mitropolitană din Sibiu și Catedrala unită din Blaj, cât și creații laice, documente originale, fotografii. Cartoanele realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi încântă prin rafinament, prin bogația compozițională și prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment expozițional inedit pentru publicul din țara noastră.

Details

Date:
22 ianuarie, 2018
Event Category:

Venue

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Str. Mihai Viteazul, Nr. 12-14
Alba Iulia, Alba 510010 Romania
Phone
0258 813 300
View Venue Website

Organizers

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Muzeul Național Brukenthal – Sibiu