Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Albumul Unirii al lui Samoilă Mârza – Exponatul Lunii Decembrie, la Muzeul Olteniei! Povestea exemplarului de la Craiova.

1 December, 2021 - 31 December, 2021

‼ În cadrul colecțiilor Muzeului Olteniei se găsește un al patrulea exemplar al unui document istoric de excepție pentru istoria românilor, Albumul Marii Uniri, realizat de către fotograful Samoilă Mârza. Albumul deținut de Muzeul Olteniei are o dublă importanță, atât pe plan național, cât și pe plan local. Cuprinzând singurele fotografii ale momentului Unirii, importanța sa pentru România este ușor de înțeles. Pe de altă parte albumul este și un motiv de mândrie pentru Oltenia și Craiova, deoarece conține imagini cu prima unitate militară românească intrată în Alba Iulia după 1 Decembrie 1918. Este vorba de Regimentul 5 Vânători, comandat de locotenent colonelul Vasile Gagiu, regiment care avea garnizoana de reședință la Craiova.
➡️La începutul războiului de reîntregire, Regimentul 5 Vânători făcea parte din Divizia 2 Infanterie care, de asemenea, era staționată la Craiova. Unitate de elită a armatei române, regimentul a străbătut un adevărat drum al gloriei, luptând în toate bătăliile importante pe care le-a dat armata română în primul război mondial, începând cu apărarea Dobrogei și terminând cu sângeroasa încleștare de la Mărășești. În ziua de 18 decembrie 1918, în uralele unei mulțimi entuziaste, regimentul a intrat în Alba Iulia.
➡️Locotenent colonelul craiovean Vasile Gagiu a legat o strânsă prietenie cu fotograful Samoilă Mârza. Drept urmare unul din albumele dedicate Unirii i-a fost dăruit de către fotograf. Trebuie menționat faptul că fiecare album este personalizat, în sensul că, față de fotografiile comune care se regăsesc și în celelalte exemplare, se află un număr de imagini care înfățișează personalitățile cărora le-a fost dăruit. Acest lucru este valabil și pentru albumul deținut de Muzeul Olteniei, care surprinde mai multe imagini cu locotenent colonelul Vasile Gagiu și subordonații săi, în diferite ipostaze, la Alba Iulia, în perioada imediat următoare Marii Uniri.
➡️Albumul Marii Uniri a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei, datorită inițiativei și neostenitei activități a domnului muzeograf dr. Toma Rădulescu, care în anii ’70, pe lângă alte importante piese, documente și fotografii a achiziționat de la Mircea Gagiu, urmaș al locotenent colonelului Vasile Gagiu, și acest valoros obiect de patrimoniu.
➡️Realizat cu gust, albumul cuprinde 31 de fotografii încadrate cu o bentiță tricoloră. Pe copertă a fost lipită, pe diagonală, o panglică roșie din mătase și a fost tipărit cu litere aurii: „ALBA-IULIA în. 1. Decm. 1918.”.
➡️Astfel, Muzeul Olteniei și implicit Craiova, se pot mândri cu șansa de a fi devenit depozitarii unui izvor istoric de o inestimabilă însemnătate, un adevărat simbol al unității românilor.

Details

Start:
1 December, 2021
End:
31 December, 2021
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeul.olteniei/posts/4594741753947487

Organizer

Muzeul Olteniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Olteniei – Craiova
Str. Popa Șapcă nr. 8
Craiova, Dolj 200410 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.