
- Acest eveniment a trecut.
Alexandra: exponatul lunii mai, Bosceaua teleormăneană
1 iunie @ 12:33 EEST
Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 1 aprilie 2015, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MAI.
Pentru perioada 1 – 31 mai 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect vestimentar de excepţie aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Bosceaua teleormăneană .
Bosceaua teleormăneană aparține colecției etnografice a muzeului, categoria port popular. A fost confecț ionată în gospodărie, ca toate piesele de port popular teleormănean, în comuna Islaz a județului nostru, în perioada primului sfert al secolului al XX-lea, de către o anume Maria Gruia. Muzeul Județean a achiziționat-o în anul 1981 intrând astfel în patrimoniul nostru etnografic.
Bosceaua este o piesă ce face parte din categoria costumului popular femeiesc de sărbătoare, transmis din generație în generație ca și păstrător al unor semne distinctive, specifice fiecărei zone, referitoare la vârstă, stare civilă și stare social-economică. Bosceaua teleormăneană se purta pereche, în faț ă și în spate, îmbrăcând partea de la brâu în jos a trupului femeiesc, lăsând să se vadă lateral poalele albe ale cămășii. În general este cunoscută sub numele de catrinț ă, fiind o piesă de port de formă dreptunghiulară compusă dintr-o singură foaie.
Boscelele teleormănene sunt piese de o mare varietate ornamentală ș i cromatică ce au creat în Teleorman mai multe tipuri de costum popular: costumul cu două boscele; costumul cu fotă încutată în spate și boscea în față; costumul cu boscea în spate și ș orț în faț ă.
Piesa expusă este o boscea reprezentativă pentru costumul popular teleormănean cu două boscele, este lucrată în gospodărie, fiind ț esută la războiul de ț esut în două ițe, din bumbac, lână și lânică. Partea cu decor din jumătatea inferioară este țesută într-o tehnică mai complicată, tehnica chilimului. Pe trei laturi este mărginită cu punct de feston din lână albastră ș i paiete prinse cu mărgele.
Decorul este dispus pe întreaga suprafață, în așa-numite registre orizontale în câmpul piesei și trei registre la poale ce formează pragul, cel din mijloc fiind mai lat. Motivele decorative sunt geometrice în câmpul piesei, vărgi, vărgu țe în timp ce registrele de la prag conțin motive florale stilizate, floare cu frunze și zoomorfe, cucul. Între registrele pragului, pentru a sublinia compoziț ia decorativă sunt cusute paiete prinse cu mărgele. În ce privește cromatica, fondul piesei este roșu, iar decorul este policolor: bleumarin, verde, roșu, alb, portocaliu, roz, verde închis. Este o boscea purtată de fete ș i femei tinere; bătrânele purtau boscele de culoare neagră sau albastru închis, așa-numitul vinețiu, care aveau un prag îngust de ornament realizat în culori ,,potolite”.
Deși femeile teleormănene care ț eseau obiectele de îmbracăminte nu erau ș tiutoare de carte, ele au realizat modele decorative deosebite, care se încadrează în realizări artistice remarcabile.
Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă”
Întrebare: Cum se mai numeşte bosceaua?
Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:
Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria,
400033, sau la email: exponatul @yahoo.com, până la data de 20 mai a.c.
Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.
Responsabil Relaţii Publice
Corina Iordan
pedagog muzeal
––––––––––––––––––
MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN
str. 1848, nr. 1, cod. postal 140033, ALEXANDRIA jud. Teleorman, ROMANIA
tel./fax.: 0040-247-314761
email: muzjudteleorman@yahoo.com
www.muzeulteleorman.ro
––––––––––––––––––