Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: Anastasimatarul, Exponatului Lunii Iunie

16 iunie @ 15:50 EET

ANASTASIMATAR [AFIS]

Muzeul Judeţean Teleorman prezintă publicului vizitator, între 1 şi 30 iunie 2014, Anastasimatarul în cadrul Exponatului Lunii Iunie 2014.

Inaugurarea acestui exponat va avea loc luni, 2 iunie 2014, ora 11,30.

* * *

Scris la începutul secolului al XIX-lea, Anastasimatarul expus este o lucrare în manuscris, copie după Anastasimatarul întocmit şi tipărit de Macarie Ieromonahul în anul 1823, primul anastasimatar tipărit în limba română.

Anastasimatarul (gr. άνάστασις = înviere) expus cuprinde cântările de la slujbele zilelor de duminică (ziua Învierii Domnului), mai precis, cântările de la vecernia de sâmbătă seara şi de la utrenia de duminică, pe cele opt glasuri bisericeşti.

Textul este scris în limba română cu caractere chirilice, pe o hârtie cu aspect rugos, neabsorbantă, de culoare verde deschis, fără linii de apă sau filigran. Pentru scriere folosindu-se cerneală neagră şi roşie.

A fost restaurat în anul 2010, proces în urma căruia i-au fost curăţate, spălate şi întregite paginile. Totodată a fost refăcută legătura cu scoarţe şi învelitoare noi, într-o formă cât mai apropriată de cea originală.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare: În ce an a fost tipărit primul Anastasimatar în limba română ?

Răspunsurile sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 iunie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Details

Date:
16 iunie, 2024
Time:
15:50 EET
Event Category:
Event Tags: