Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: Exponatul lunii decembrie 2022 la Muzeul Județean Teleorman – şase vârfuri de săgeată din fier, datate în epoca medievală.

3 decembrie, 2022 - 31 decembrie, 2022

EXPONATUL LUNII DECEMBRIE 2022
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă începând de luni, 5 decembrie a.c., un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”. Pentru luna decembrie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator şase vârfuri de săgeată din fier, datate în epoca medievală.
Pe teritoriul judeţului Teleorman au fost descoperite numeroase vârfuri de săgeată din fier, ce pot fi încadrate din sec. VII şi până în sec. XVI-XVII. Contextul descoperirii este variat, două dintre piesele expuse provenind din săpăturile de la Zimnicea „Cetate”, iar restul fiind descoperiri fortuite de la Vităneşti, Cernetu, Brânceni sau Bogdana.
Vârfurile de săgeată se remarcă prin varietatea lor tipologică. Numeroase sunt vârfurile rombice sau triunghiulare, cu lama plată, groasă, de obicei fără nervură longitudinală. Majoritatea au tijă de înmănuşare dar există şi un exemplar cu tub de fixare. Vârfurile de săgeată cu aripioare sunt lucrate dintr-o singură foaie de metal, ale cărei muchii se suprapun pentru a forma un tub conic.
Încadrarea cronologică cu precizie a acestor artefacte este dificilă datorită folosirii lor, uneori concomitent, pe spaţii extinse şi de către populaţii diferite. Vârfurile rombice, plate, având la baza pedunculului un umăr de sprijin, au fost intens utilizate pe parcursul sec. IX-XII, în Europa de Est în zona de stepă şi silvostepă.
Vârfurile cu aripioare, tipice pentru Evul Mediu clasic în Europa Centrală şi de Vest, au fost descoperite şi în Transilvania (în sec. XIII-XV). Totuşi, unii cercetători consideră că ele au pătruns devreme în Europa de Est o dată cu migraţia slavilor. La fel pot fi atribuite şi vârfurile cu trei muchii, des întâlnite în mormintele slave din sec. VII-VIII.

Detalii

Începe:
3 decembrie, 2022
Se termină:
31 decembrie, 2022
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=5751184548334822&set=a.130132463773420

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Phone
0247-314761
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare