Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: Exponatul Lunii Decembrie – OPAIŢUL METALIC

1 December, 2010 - 31 December, 2010

 

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 3 decembrie 2010, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII DECEMBRIE.

Pentru perioada 1- 31 decembrie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman prezintă publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un OPAIŢ METALIC.

Opaiţul este o lampă mică, primitivă, care luminează cu ajutorul unui fitil introdus într-un recipient umplut cu seu, ulei sau untură.

În Roma antică, opaiţele purtau denumirea de lucerna şi erau confecţionate în special din lut sau bronz. Aveau un rezervor pentru ulei, cu un orificiu de alimentare a rezervorului şi unul sau mai multe ciocuri cu perforaţii prin care trecea fitilul, denumit şi feştilă. Opaiţul era răspândit şi în Grecia antică, unde se numea λύχνος (lyhnos).

Cele mai vechi opaiţe de lut erau făcute la roata olarului. La opaiţele lucrate la roată, ornamentaţia era destul de simplă, iar ciocul şi toarta erau adăugate prin lipire. Acest procedeu s-a menţinut până în secolul al II-lea î. Hr, după care s-a trecut la folosirea tiparului.

În ceea ce priveşte opaiţele din bronz sau fier, nu există dovezi din perioada antică despre modul de fabricare al acestora, dar se pare că erau executate ca orice obiect din metal, prin turnare, cizelare, ciocănire sau sudare.

Pe teritoriul României opaiţele se foloseau atât la iluminatul casnic cât şi în mine. Spre exemplu in pereţii galeriilor minelor romane de la Roşia Montană sunt săpate mici locaşuri pentru aşezarea opaiţelor de lut. În anul 2000, în aceste mine s-a găsită o asemenea lampă intactă, având păstrat până şi fitilul din interior.

Opaiţul metalic ce face obiectul Exponatului Lunii Decembrie datează din secolul al XVIII –lea şi a fost achiziţionat de Muzeul Judeţean Teleorman în anul 2000 de la Mariana Iliescu din Bucureşti.

Biroul de Presă

Details

Start:
1 December, 2010
End:
31 December, 2010
Event Categories:
,
Event Tags:
,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.