Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: Exponatul lunii decembrie „Sceptrul zoomorf de la Ciolăneştii din Deal”

16 iunie @ 15:59 EEST

Afis EXPONATUL LUNII DECEMBRIE 2015

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită miercuri, 2 decembrie a.c., ora 11.00, la deschiderea „Exponatului lunii decembrie”, în Holul de Onoare al muzeului. Ultimul „Exponat al lunii” din anul 2015, propune publicului vizitator un obiect arheologic: „Sceptrul zoomorf de la Ciolăneştii din Deal”.

Sceptrul, ce poate fi încadrată tipologic în categoria sceptrelor zoomorfe de tip schematic, a fost descoperit în anul 1966 în aşezarea gumelniţeană de tip tell de la Ciolăneştii din Deal, cunoscută sub numele de „Măgura Ţui” şi aflată la marginea de nord-est a satului, în lunca inundabilă a Pârâului Câinelui.

Este o piesă lucrată în manieră zoomorfă stilizată, cu dimensiunile de 10 x 9,5 cm şi o grosime maximă de 3 cm şi reprezintă capul unui erbivor de talie mare, cel mai posibil un cap de cal. A fost confecţionată din corn cerb matur (Cervus elaphus). Pentru realizarea ei s-a folosit partea bazală a unui ax de corn drept, cu diametrul de 7-8 cm. S-a procedat la secţionarea longitudinală a întregii piese, astfel încât părţile laterale ale acesteia sunt puternic şlefuite. Partea distală sugerează botul animalului, în timp ce un rest cruţat de rozetă a fost fasonat în aşa fel încât să sugereze urechile. Ramura numită „a ochiului” a fost tăiată, păstrându-se un segment lung de cca. 4 cm. ce servea, probabil, ca suport pentru fixarea într-un mâner de lemn. Întreaga suprafaţă a fost îngrijit finisată, prin şlefuire şi lustruire, înlăturându-se astfel urmele caracteristice rezultate în urma debitării şi fasonării.

De-a lungul timpului, acest tip de piese a atras atenţia cercetătorilor, fiind abordate într-o serie de studii. A fost realizată şi o clasificare a acestora în două tipuri, respectiv sceptre zoomorfe şi sceptre zoomorfe de tip schematic, fiecare subîmpărţite, în mod detaliat, în tipuri şi subtipuri.

Caracterul unic al piesei descoperită la Ciolăneştii din Deal este dat de materia primă folosită, de regulă sceptrele fiind realizate din piatră. În acelaşi timp, este important şi cadrul cronologic timpuriu al acestei descoperiri, respectiv aşa-numita fază A2 a culturii Gumelniţa, cca. 4500-4300 î.Hr.

 

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

 

Întrebare: Din ce parte a cornului de cerb a fost lucrat sceptrul?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:

Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033 sau la

email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 decembrie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

 

Manager, Responsabil Relaţii Publice,
Dr. Pavel Mirea Corina Iordan

pedagog muzeal

 

___________________________________________________

program de vizitare:

 

taxă de vizitare:
luni-vineri: 900-1700 adulţi: 4,00 lei
sâmbătă, duminică: închis copii, elevi, studenţi: 1,00 leu
intrarea este liberă în prima zi de vineri a fiecărei luni
.

Details

Date:
16 iunie, 2024
Time:
15:59 EEST
Event Category:
Event Tags: