Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: Exponatul Lunii Iulie „Botă de apă”

1 iulie, 2018 - 31 iulie, 2018

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 2 iulie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Iulie.
Pentru perioada 1 – 31 iulie 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul etnografic al Muzeului Judeţean Teleorman, colecţia de obiecte din lemn. Este vorba de o „Botă de apă”.
Obiectul provine din comuna Lisa, satul Vânători şi datează din a doua jumătate a secolului al XX-lea, fiind o piesă donată.
Bota de apă este un obiect din lemn folosit pentru a duce şi păstra apa la câmp, în timpul lucrărilor agricole şi s-a folosit deoarece ţinea apa rece.
Este construită din doage, are formă tronconică aplatizată pe părţi, este înfundată la amândouă capetele, cel de deasupra are o vrană pentru a permite curgerea apei şi are două cercuri de metal la ambele extremităţi. În partea din spate, una dintre doage este mai înaltă pentru a permite introducerea unui mâner, în cazul nostru mânerul fiind din metal, sub forma unui lanţ. Pe capacul de deasupra are o mică deschidere care foloseşte la curgerea apei. Uneori, bota de apă are pirogravat pe cele două capete semne discrete de decor.
Această piesă este întâlnită în majoritatea zonelor ţării şi de aceea este cunoscută sub diferite denumiri cum ar fi: „boată”, „botic”, „botiţă”, „botă înfundată”, „căpăcică”.
Piesa a fost mult folosită în zona noastră, a Teleormanului, începând din primăvară până toamna târziu, când se încheiau lucrările agricole la câmp.

Details

Start:
1 iulie, 2018
End:
31 iulie, 2018
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website