Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: Exponatul Lunii iunie 2020 la Muzeul Judeţean Teleorman

2 iunie - 30 iunie

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marți, 2 iunie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Iunie.
Pentru perioada 1 – 30 iunie 2020, Muzeul Județean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul arheologic al instituției noastre, colecția artă. Este vorba de Tăblița-altar.
Tăblița-altar a fost descoperită în anul 2019 în urma cercetărilor arheologice din situl de la Alexandria, punctul V.V. 07 – „Limonagiul“, jud. Teleorman, sit aflat pe terasa înaltă, estică a râului Vedea, în zona din aval a vechiului baraj de pe râu, la aproximativ 590 m sud-est de DN 6 (Alexandria – București).
În urma cercetării au fost identificate fragmente ceramice atribuite multor epoci: eneolitic (Gumelnița timpurie – 4500-4300 î. Hr.), prima epocă a fierului și epoca medievală. Între acestea s-a aflat și tăblița-altar.
Tăblița are următoarele dimensiuni: L=15,1 cm, l=9,3 cm, gr=1,3-2,4 cm. Este lucrată din lut, ars reducător, compact, având în compoziție o cantitate redusă de nisip fin. Exteriorul este acoperit cu un strat subțire de lut (1mm), bine netezit și lustruit pe alocuri. Culoarea predominantă este maroniu-gălbuie, existând și zone mai închise la culoare datorită unei arderi secundare. Are o formă dreptunghiulară, baza fiind mai lată și aplatizată decât partea superioară, laturile mici ușor convexe iar partea superioară vălurită
Decorul este prezent pe toate fețele plăcuței cu excepția bazei. Cu ajutorul unor linii incizate, pe cele două fețe, sunt trasate benzi verticale (în centrul) și oblice (spre laterale). Interiorul acestora sunt hașurate cu ajutorul altor incizii scurte dispuse oblic, la distanțe diferite. Pe una dintre fețe, în partea superioară, în centru, se găsește un decor diferit, ce constă din niște figuri aproximativ triunghiulare concentrice, asemănătoare motivelor ce se găsesc la gâtul unor statuete antropomorfe.
Tăblițele – altar, numite uneori și tăblițe de cult sau pur și simplu tăblițe ceramice, nu constituie piese extrem de numeroase în așezările culturii Gumelnița-Karanovo VI. Pe teritoriul României s-a mai descoperit un exemplar în tell-ul de la Pietrele, jud. Giurgiu. Ele sunt mai numeroase la sud de Dunăre, fiind întâlnite în siturile de la Ruse, Ovcharovo, Kodjadermen, Sultan tell sau Drama Merdjumekia.
Tăblițelor de lut le-au fost atribuite mai multe interpretări. Numite de unii tăblițe-altar, s-a considerat că sunt modelele stilizate a unor case sau doar a unor frontoane de locuințe. Ele mai pot fi siluete feminine simplificate ce au brațele ridicate, posibil într-o poziție de orantă și care sunt împodobite la gât cu mai multe șiruri de podoabe. Exemplarul de la Alexandria s-ar încadra în această grupă. Spirala, meandrul sau cercul ar reprezenta concepte referitoare la cosmologia popoarelor preistorice, la ciclurile din natură sau agricultură. Liniile verticale ar fi imaginea ploii.
Cercetătorii nu greșesc când le atribuie un rol în cadrul diverselor ritualuri din eneolitic.

Detalii

Începere:
2 iunie
Se termină:
30 iunie
Eveniment Categories:
,

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Telefon:
0247-314761
Sit web:
www.muzeulteleorman.ro

Loc de întâlnire

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Harta Google
Sit web:
http://www.muzeulteleorman.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *