Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: Exponatul Lunii Martie “Greutaţile cu semne de la Vităneşti”

3 March, 2010 - 31 March, 2010

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 3 martie 2010, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MARTIE.

 

Pentru perioada 01-31 martie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman a ales să prezinte publicului o serie de obiecte descoperite în campania arheologică din anul 2008 în situl eneolitic de tip tell de la Vităneşti „Măgurice”, cunoscute sub denumirea : GREUTĂŢILE CU SEMNE DE LA VITĂNEŞTI.

Este vorba de cinci obiecte datate în mileniul IV î. Hr. care aparţin culturii Gumelniţa.Acestea se aflau prinse în distrugerea unei locuinţe incendiate, împreună cu vase sparte in situ şi alte 20 de greutăţi nedecorate. Specific acestor obiecte este decorul deosebit ce constă în motive spiralice incizate fie pe toate feţele, fie numai pe două dintre ele.

Greutăţile de lut descoperite în aşezările neo-eneolitice sunt interpretate ca fiind folosite pentru plasa de pescuit sau pentru războiul de ţesut. Cele mai multe dintre ele nu sunt decorate. Totuşi, pe unele dintre acestea, meşterii din preistorie au incizat diverse semne: spirale, cercuri, linii şerpuite sau în zig-zag, figuri feminine mai mult sau mai puţin stilizate. Aceste motive întâlnite pe diferite obiecte considerate de uz comun, sunt dificil de interpretat. Posibil, în preistorie, lumea profană se împletea armonios cu cea sacră, neexistând delimitarea cu care suntem noi obişnuiţi în viaţa noastră de zi cu zi.

Exponatul lunii martie vine în completarea expoziţiei temporare „Scrierea danubiană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria” organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi de Institutul de Arheomitologie din Sebastopol, California şi găzduită de Muzeul Judeţean Teleorman.

Corina Iordan

Biroul de Presa

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
3 March, 2010
End:
31 March, 2010
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.