- This event has passed.
Alexandria: Exponatul lunii septembrie 2024 la Muzeul Județean Teleorman – documentul prin care s-a legalizat înființarea orașului Alexandria.
1 septembrie - 30 septembrie
Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, prezintă în luna septembrie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expozițional „Exponatul Lunii”.
Pentru perioada 1-30 septembrie este adus în atenția publicului vizitator documentul prin care s-a legalizat înființarea orașului Alexandria. Este vorba de HRISOVUL DOMNESC emis pe data de 4 septembrie 1840 de Alexandru Dimitrie Ghica, domnitorul Ţării Româneşti.
„Hrisov” este denumirea ce se dădea din evul mediu până în epoca modernă unui act domnesc, emis în Țara Românească și Moldova, care servea ca titlul de proprietate. Documentele de cancelarie, ca de exemplu actele de vânzare-cumpărare, întăriri de proprietate, litigii, toate se numeau hrisoave.
Documentul emis de Alexandru Dimitrie Ghica venea să legitimeze o stare de lucruri deja existentă. Orașul s-a ridicat în anul 1834 după cumpărarea pământului necesar și întocmirea planului urbanistic. Fondatorii orașului au întocmit un regulament de organizare, numit „Ecstrucția”, în articolele căruia găsim stabilite condițiile privind conducerea orașului, vânzarea locurilor de casă, modul și locul desfășurării comerțului, cât și reguli privind conviețuirea în oraș. Acest document a fost considerat ca o constituție și a fost cel mai important document al orașului Alexandria. Prin HRISOVUL DOMNESC, document cu calități administrative din epoca modernă, au fost întârite prevederile Ecstrucției.
Hrisovul este scris pe pergament cu filigran, în limba română, cu caractere chirilice, cu cerneală ferogalică neagră și aurie. El prezintă tranșe aurite, iar în finalul documentului câteva cuvinte sunt întărite prin aurire. Poartă semnătura domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica alături de care se află cea a marelui logofăt al dreptăţii Barbu Ştiribei.
Dimensiunile hrisovului sunt următoarele: lungimea de 39,7 cm și lățimea de 27,3 cm.
Actul domnesc este însoțit de sigiliul domnesc în original, pentru ca documentul să aibă legitimitate. În împrejurări foarte rare în locul sigiliului de ceară aplicat pe document, acesta se punea într-o casetă metalică, rotundă și se atârna cu un fir de aur, ca în cazul documentului privind înființarea orașului Alexandria.
***
„Noi, Alexandru Dimitrie Ghica Voevod, cu mila lui Dumnezeu Domn și Stăpânitor a toată Țara Românească:
Unii din locuitorii, negustorii și boiernașii, dorind să-și dobândească odihna locuinței și pământul de hrană și de negoț slobod și statornic pentru totdeauna pe seama lor și a urmașilor lor, după obșteasca unire între dânșii, sau hotărât a contribui cu toții o sumă de bani spre cumpărarea unei moșii, într-o parte îndemânatică și la hrană și locuința lor și la negoțul ce-l uneltesc fiecare; și organizând pe dânsa oraș obștesc, după un plan regulat și cu islaz trebuincios prin lucrarea de inginer, să se așeze acolo cu statornicie atât ei, precum și alții ce vor trebui să conlocuiască cu dânșii și vor cumpăra locuri de casă și prăvălii într-acest nou oraș”.
(Prefața Hrisovului Domnesc)