Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: EXPONATULUI LUNII APRILIE, O LAMPĂ PE GAZ

2 April, 2012 - 30 April, 2012

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 2 aprilie 2012, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII APRILIE.

 

Pentru perioada 1- 30 aprilie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o LAMPĂ PE GAZ.

Lampa cu gaz expusă este fabricată în secolul XX, fiind o lampă de serie, simplă şi accesibilă. Aceasta este tipică pentru iluminatul locuinţelor din mediul rural.

Lampa este compusă din: rezervorul de gaz, confecţionat din sticlă, suportul de prindere pe perete, cu oglindă rotundă, arzătorul pentru fitil şi sticla de lampă.

La noi în ţară, lămpile cu gaz au fost la început (în prima parte a secolului al XIX-lea) accesibile doar familiilor mai înstărite, publicul larg începând utilizarea lor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, moment din care devin cel mai popular şi economic mijloc de iluminat.

Cu toate că la sfârşitul secolului al XIX-lea, apare iluminatul electric prin construirea primelor uzine electrice în oraşele mai mari ale ţării, lampa cu gaz nu va fi concurată serios de becul electric decât din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Gazul (petrolul lampant) folosit pentru lămpile cu gaz era depozitat în recipiente speciale confecţionate din metal, numite canistre, care erau nelipsite din gospodăriile celor care utilizau lămpile cu gaz. De menţionat ar fi şi faptul că nevoia şi utilizarea frecventă a acestui combustibil a dus la apariţia găzarilor (în secolele XIX şi XX), care erau vânzători ambulanţi de petrol lampant.

Iluminatul cu lămpi cu gaz se mai foloseşte şi astăzi, de obicei în zonele izolate în care electricitatea nu a ajuns înca dar şi de către amatorii de camping.

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

Pedagog muzeal

Details

Start:
2 April, 2012
End:
30 April, 2012
Event Categories:
,
Event Tags:

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.