Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: exponatului lunii august

23 aprilie @ 23:28 EET

 

Afis EXPONATUL LUNII AUGUST 2014

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 1 august 2014, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII AUGUST.

Pentru perioada 1- 31 august 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o FAŢĂ DE PERNĂ.

 

FAŢA DE PERNĂ expusă datează din perioada 1926-1950 şi provine din comuna Ţigăneşti. A fost achiziţionată în anul 1998 şi face parte din categoria ţesăturilor de interior, obiecte indispensabile organizării interiorului ţărănesc.

FAŢA DE PERNĂ, ce constituie exponatul acestei luni, este confecţionată din bumbac ţesut în două iţe, cu alesături în război care fac decorul acestei piese. Fondul piesei este alb iar alesăturile sunt de culoare roşie şi albastră. Ornamentica este reprezentată de motive decorative des întâlnite în arta populară românească, geometric stilizate, geometrizarea fiind o caracteristică generală a artei populare româneşti. Sunt prezente : motivul antropomorf ,,femeia”, a cărei îmbrăcăminte este decorată cu motivul ,,crucea”, precum şi motivele fitomorfe ,,pomul vieţii” şi ,,ghiveciul cu floare”. Simbolul antropomorf al femeii se leagă de străvechi credinţe şi rituri ale fertilităţii şi fecundităţii, mai ales că apare pe un obiect legat de interiorul casei. Motivul crucii este un motiv geometric creştin străvechi prezent în arta populară românească exprimând ideea venerării Sfintei Cruci în tradiţia noastră populară. Pomul vieţii face parte din grupul de motive ale copacului, aureolat de legende şi simboluri în gândirea populară, între care cel mai important este simbolul rodniciei, iar ghiveciul cu floare apare ca o reprezentare a grădinii raiului.

Deşi femeile teleormănene nu erau ştiutoare de carte, ele au realizat modele geometrice perfecte, care se încadrează în realizări artistice remarcabile.

Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă

Întrebare: Ce motive populare ornamentează faţa de pernă?

 

 

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 august a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

pedagog muzeal

Detalii

Dată:
23 aprilie, 2024
Oră:
23:28 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment: