Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: EXPONATULUI LUNII DECEMBRIE – o iconiţă metalică înfăţişându-l pe Sfântul Ierah Nicolae

1 aprilie @ 10:43 EET

SFANTUL NICOLAE E.L. DECEMBRIE 2014[AFIS]

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 2 decembrie 2014, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII DECEMBRIE.

Pentru perioada 1- 31 decembrie 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de o iconiţă metalică înfăţişându-l pe Sfântul Ierah Nicolae.

Icoana este turnată în bronz, iar Sfântul Nicolae este reprezentat bust, frontal, binecuvântând cu dreapta, iar în mâna stângă ținând Evanghelia deschisă. Poartă veşminte arhiereşti ce au ca motiv decorativ semnul Sfintei Cruci încadrat în romburi. Sfântul are capul descoperit, înconjurat de un nimb. Deasupra umerilor sunt redați, pe nori, Mântuitorul Iisus Hristos cu Evanghelia închisă (stânga) şi Maica Domnului oferindu-i un omofor (dreapta), fiecare având numele monogramat deasupra. Pe icoană mai apar și 6 steluțe, câte una deasupra Mântuitorului și Maicii Domnului și câte două sub aceștia, în lateralele brațelor sfântului.

Icoana are înălţimea de 8,6 cm, lăţimea de 7,5 cm şi grosimea de 0,5 cm. De jur împrejur are un chenar cu rol de ramă, iar pe centrul laturei superioare un buton cu rol de prindere.

Fabricată cu ajutorul unei matrițe, icoana a fost turnată în bronz undeva pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea – începutul secolului al XIX-lea și face parte din categoria icoanelor care se mai numesc și „icoane de călătorie”.

***

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în provincia Lichia, oraşul Patara (Turcia). Ajunge arhiepiscop al Mirelor Lichiei, calitate în care va participa și la Primul Sinod Ecumenic de la Nicea din anul 325. După o viaţă aspră, dar plină de credinţă, trece la viaţa veşnică, într-o zi de 6 decembrie (cca. 340). Moaștele sale se păstrează din anul 1087, în catedrala din Bari, în sudul Italiei.

Numele marelui sfânt al lui Dumnezeu ierarhul și făcătorul de minuni Nicolae este renumit în fiecare colț al pământului, în multe țări și printre multe popoare, fiind foarte iubit de toți copiii, al căror ocrotitor și este.

Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare: Ce ține Sfântul Nicolae în mâna stângă?

Răspunsurile sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 decembrie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Detalii

Dată:
1 aprilie, 2023
Oră:
10:43 EET
Eveniment Category:
Etichete Eveniment: