Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: EXPONATULUI LUNII MARTIE. Patefonul

23 aprilie @ 23:48 EET

Afis PATEFONUL

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 3 martie 2014, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MARTIE.

Pentru perioada 1- 31 martie 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un PATEFON.

Patefonul este un aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe discuri de gramofon sau pe verticală cu un ac special, care urmăreşte şanţul săpat în disc şi comandă membrana difuzorului. Patefonul sau fonograful a fost inventat în anul 1877 de către americanul Thomas Edison. Strict etimologic, cuvântul „fonograf” însemna „scrierea sunetelor”.

Aparatul, ce face obiectul Exponatului Lunii, este un model portabil, cu pavilion acustic interior, fabricat în prima jumătate a secolului al XX-lea. Cutia, de formă dreptunghiulară, este îmbrăcată în pânză impermeabilă de culoare neagră ce imită pielea naturală. Pe partea frontală a cutiei, sub capac se află manivela de antrenare care este pliabilă. Pe partea dreaptă a cutiei se află un mâner. Lungimea cutiei este de 37 cm, lăţimea de 28 cm iar înălţimea de 15,5 cm. Capacul are o înălţime de 6,5 cm. Pe partea frontală, manivela de antrenare este flancată de două încuietori. În interior se află platanul (cu diametrul de 25,5 cm) pentru disc antrenat de un mecanism cu arc.Tot în interior se află braţul mobil montat în partea dreaptă ce se termină cu doză acustică, regulatorul de viteză plasat în partea stângă a platanului şi pârghia de pornire-oprire montată sub platan. În partea dreaptă a platanului este recipientul cu ace. Pe capacul din interior este o mapă pentru discuri cu inscripţia: „Viva-tonal-Columbia-Grafonola” pe o bandă aurie. Marca patefonului, „Columbia”, este înconjurată de un cerc de lauri iar în partea superioară, în interiorul cercului se află inscripţia „Made in England”.

Concursul “Vino la Muzeu şi câştigă

Întrebare: Cine a inventat patefonul (fonograful)??

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 20 martie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

pedagog muzeal

Detalii

Dată:
23 aprilie, 2024
Oră:
23:48 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,