Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: exponatului lunii octombrie – storcătorul de struguri

1 October, 2009 - 31 October, 2009

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită vineri, 2 octombrie 2009, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII OCTOMBRIE..

Întrucât este toamnă şi este vremea vinului , Muzeul Judeţean Teleorman a ales să prezinte publicului, pentru perioada 1 – 31 octombrie, un obiect specific : STORCĂTORUL DE STRUGURI .

 

Ocupaţie de străveche tradiţie, viticultura a ocupat un loc important în economia tradiţională a Teleormanului. Viile se plantau pe câmp, pe coaste, pe dealuri, până la 150-200 m altitudine. Muncile începeau primăvara, cu dezgropatul viilor şi se încheiau toamna târziu, cu îngropatul lor. Între drezgropatul şi culesul viei se eşalonau tăiatul, legatul, săpatul, stropitul şi tăiatul corzilor. La sfârşitul lunii septembrie – începutul lui octombrie începea culesul strugurilor, proprietarii podgoriilor făcând din aceasta o adevărată sărbătoare. Strugurii erau culeşi în coşuri împletite din nuiele, în găleţi, sau căldări şi deşertaţi în vase mari : putini, linuri sau jgheaburi. Pentru a fi zdrobiţi se folosea strocătorul de lemn şi mai târziu cel cu tambururi metalici care dădea randament mai mare.

Odinioară, culesul strugurilor reprezenta un bun prilej de socializare. Oamenii se strângeau în clacă şi totul se termina cu dansuri şi strigături. Bătrânii povestesc că, în “tinereţile” lor, toată lumea aştepta această zi. Culesul viei nu intra în categoria muncilor istovitoare. Toată lumea se înţelegea asupra unei zile pentru a culege strugurii. În serile culesului, se faceau focuri din viţă uscată, în jurul cărora culegătorii petreceau cu mâncare, băutură şi muzicanţi.

 

STORCĂTORUL DE STRUGURI ce face obiectul Exponatului Lunii Octombrie aparţine Muzeului Judeţean Teleorman, datează din perioada 1951-1975 şi provine din comuna Izvoarele a judeţului nostru. Este în întregime lucrat din lemn de către meşteri tâmplari şi se folosea la zdrobit şi presat strugurii.

Biroul de Presă

Corina Iordan

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
1 October, 2009
End:
31 October, 2009
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website