Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: expoziţia “Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat”

19 November, 2010 - 15 January, 2011

La Muzeul Judeţean Teleorman se va deschide vineri, 19 noiembrie 2010, ora 11.00, expoziţia “Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” .

 

Expoziţia este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului (Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică) cu sprijinul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi al Fundaţiei Konrad Adenauer.

Expoziţia comemorativă “Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” prezintă istoria unui genocid: distrugerea celor care spuneau NU regimului Dej-Pauker-Teohari-Chişinevschi.„Societăţii româneşti neînregimentate – cuprinsă sub termenul infamant de „burghezie” – i s-a pregătit un loc de exterminare a elitelor sale, fie ele culturale sau politice, fie preoţeşti, militare, ţărăneşti sau muncitoreşti. Legislativ – dacă putem folosi termenul – această condamnare la moarte a fost pusă în practică prin decretul 6 din 14 ianuarie 1950, prin care se ordona trimiterea în unităţile de muncă a „tuturor celor ce primejduiesc, sau încearcă să primejduiască, orânduirea socialistă, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni”. Cu alte cuvinte, fără mandat de arestare şi fără proces, erau încarceraţi toţi cei cărora nu li se putea imputa decât faptul că sunt, în mod teoretic, adversarii regimului”- ne-a precizat Romulus Rusan, curatorul expoziţiei.

Cele 22 de panouri foto-documentare, care compun expoziţia, crează imaginea a ceea ce a fost cu adevărat Canalul Dunăre-Marea Neagră în anii 1949-1953. Cu ajutorul supravieţuitorilor şi al documentelor găsite, s-a încercat reconstituirea întregii istorii a canalului unde,la început, au fost aduşi 40.000 de deţinuţi politici din închisori din toată ţara, crescând apoi numărul lor pînă la peste 100.000. Cîteva panouri prezintă o listă a morţilor, 8.100 de nume, descoperită în Arhivele autorităţilor localităţilor de pe traseul canalului

Expoziţia “Canalul Dunăre-Marea Neagră. Un cimitir programat” va fi deschisă la Muzeul Judeţean Teleorman până pe data de 15 ianuarie 2011.

Corina Iordan

Biroul de Presa

Prezentarea Muzeului Județean Teleorman în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
19 November, 2010
End:
15 January, 2011
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.