Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: expoziţia „Oale şi ulcioare – ceramică etnografică din colecţia Sergiu Popescu”. 17 martie – 18 iunie 2023

17 martie - 18 aprilie

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, propune publicului vizitator, începând cu data de 17 martie a.c., ora 11.00, expoziţia intitulată „Oale şi ulcioare – ceramică etnografică din colecţia Sergiu Popescu”.
Aşa cum titlul sugerează, vor fi expuse aproape 100 de obiecte ceramice ce reprezintă o partea a colecţiei domnului Sergiu Popescu, restaurator la Muzeul Naţional de Istorie a României, originar din Alexandria.
Expoziţia prezintă obiecte ceramice din categoria ulcioarelor, oalelor şi cănilor, dar şi câteva vase de formă specială (oală de pomană, ulcior antropomorf, vas de tămâiat).
De forme diferite, abordând o cromatică variată, decorate fie prin pictare şi smălţuire, fie doar prin angobare, vasele expuse provin de pe întreg teritoriul ţării, din toate provinciile istorice: Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat, Crişana şi Dobrogea. Unele dintre ele au fost realizate în centre ceramice tradiţionale: Oboga (Olt), Poeniţa (Argeş), Șişeşti (Mehedinţi), Biniş (Caraş-Severin), Marginea (Suceava), Vama (Satu Mare), Târnăviţa (Arad), Obârşa (Hunedoara), Corund (Harghita). Câteva vase poartă semnătura unor meşteri olari consacraţi, precum Mitriţă Viscol de la Oboga sau Istvanfi Geza de la Vama.
Oalele şi ulcioarele erau prezenţe cotidiene în gospodăriile de altă dată, fiind folosite pentru păstrarea lichidelor, a alimentelor, pentru gătit sau pentru băut. Acestea se aflau printre darurile obişnuite la nunţi – ulcioarele de nănaş, dar şi la pomenile pentru morţi – oalele de pomană. Cu ulciorul plin cu vin se umbla în sat pentru ,,chemarea la nuntă”, iar cei care beau din el acceptau invitaţia la nuntă.
Vasele de lut au valoare artistică prin formele elegante, dublate, mai ales la vasele ceremoniale, de un bogat decor. Ornamentaţia este caracterizată de o stilizare foarte accentuată, cu motive geometrice sau florale.
Expoziţia va rămâne deschisă până la data de 18 iunie 2022.

Detalii

Începe:
17 martie
Se termină:
18 aprilie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=6079970718789535&set=a.130132463773420

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Phone
0247-314761
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare