Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: Inelul sigilar de la Plăviceni

1 July, 2009 - 31 July, 2009

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 6 iulie 2009, ora 11.00 , la inaugurarea Exponatului Lunii Iulie.

 

Pentru perioada 1- 31 iulie, Muzeul Judeţean Teleorman va aduce în faţa publicului un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei : Inelul sigilar de la Plăviceni.

Inelul sigilar fost descoperit în cripta nr.1, situată pe latura de sud a pronaosului bisericii Mănăstirii Aluniş-Plăviceni, biserică ridicată de Dragomir mare vornic şi soţia sa, jupâneasa Elina, în anul 1648.

Mormântul şi matricea sigilară, găsită pe degetul defunctului, ar putea fi atribuite ctitorului, urmând logica locului din biserică unde se află dispus acesta şi dimensiunile scheletului care corespund bărbatului din tabloul votiv. Însă, în lipsa pietrei tombale dispărute sau a altui element de atribuire sigură, totul rămâne la nivelul unei ipoteze.

Inelul sigilar este confecţionat din aur cu titlul de 986‰, cu greutatea de 16,73 g, format dintr-un chaton oval, cu dimensiunile de 15 x 13 mm, ce face corp comun cu veriga, uşor turtită. În câmpul chatonului a fost gravată cu multă măiestrie o compoziţie de tip himeric, cu un grifon în faţa unui copac. Leul aşezat pe cele patru picioare de pasăre, terminate cu ghiare puternice şi coada bifurcată fluturând deasupra spatelui, stă cu capul ridicat, acoperit ca şi pieptul de coama bogată şi cu gura larg deschisă, într-o poziţie de dominare. În faţa lui se găseşte un copac cu trei ramuri desfrunzite, cu semnificaţia de „pom al vieţii”.Cercul care înconjoară întreaga compoziţie este tocit complet într-o parte, dovadă a folosirii lui îndelungate.

Inele similare se cunosc atât pe teritoriul Principatelor Române cât şi în Bulgaria.

Corina Iordan

Biroul de Presă

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
1 July, 2009
End:
31 July, 2009
Event Categories:
,
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website