Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: La Muzeul Judeţean Teleorman vor fi deschise vineri, 20 noiembrie 2009, două expoziţii ce cuprind obiecte de patrimoniu de o mare valoare istorică, artistică şi culturală.

20 November, 2009 - 4 June, 2010

La Muzeul Judeţean Teleorman vor fi deschise vineri, 20 noiembrie 2009, două expoziţii ce cuprind obiecte de patrimoniu de o mare valoare istorică, artistică şi culturală.

Expoziţia „De la utilitar la artistic. Ceramica medievală a sec. XIV în Câmpia Dunării” este realizată cu piese din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman, Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, Muzeului Brăilei, Muzeului Judeţean „Teoharie Antonescu” Giurgiu, Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa Olteniţa şi Muzeului Sătesc Frăteşti. Este vorba ceramică uzuală ( ulcioare, căni, străchini, farfurii, boluri, capace, opaiţe, strecurători, cupe ) care servea pentru satisfacerea nevoilor gospodăreşti, ceramică amplu răspândită în locuinţe şi gropi menajere, cea mai numeroasă categorie de material arheologic din aceste aşezări. Ea întruchipează imaginea generală asupra vieţii şi activităţii cotidiene a comunităţii care o avea în folosinţă şi totodată oferă o bază documentară pentru cunoaşterea nivelului cultural al populaţiei din acest teritoriu, în raport cu regiunile învecinate.

Expoziţia „Valori ale patrimoniului arheologic teleormanean” reuneşte o serie de obiecte arheologice descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul judeţului Teleorman, cele mai vechi fiind atribuite paleoliticului superior, cu mai bine de 30000 de ani în urmă, iar cele mai recente din secolele XII-XIII ale erei creştine. Vizitatorii sunt invitaţi să facă o călătorie în timp prin intermediul exponatelor prezentate, dintre care unele, de mare valoare, fac parte din categoria tezaur a patrimoniului cultural naţional. Două dintre cele mai importante descoperiri arheologice din judeţ sunt prezentate în replici, originalele aflându-se la Muzeul Naţional de Istorie a României. Este vorba despre: „Carul solar”de la Bujoru şi despre „Tezaurului din mormântul princiar” de la Peretu.

Vernisajul celor două expoziţii va avea loc vineri, 20 noiembrie 2009, ora 12.00.

 

 

Corina Iordan

Biroul de Presă

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
20 November, 2009
End:
4 June, 2010
Event Category:
Event Tags:

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.