Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: manifestarea 150 de ani de la abdicarea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

15 iunie @ 06:54 EEST

afis

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează manifestarea 150 de ani de la abdicarea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul va avea loc vineri, 19 februarie 2016, ora 10.00, în Sala Multimedia a Muzeului Judeţean Teleorman

La manifestare vor lua parte elevii claselor a XII-a de la Liceul Teoretic „Constantin Noica” Alexandria, îndrumaţi de profesoarele Amalia Dide şi Simona Dragomir.

Muzeograful Steluţa Pătraşcu le va propune tinerilor o dezbatere a evenimentelor din februarie 1866, evenimente care au condus la înlăturarea de la putere a Domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

Actul de abdicare a fost semnat în zorii zilei de 11 februarie, la 5 dimineaţa. Un grup de ofiţeri înarmaţi a intrat în casa Domnitorului şi i-a prezentat documentul, silindu-l să-l semneze: „Noi, Alexandru Ioan Cuza I, conform dorinţiei naţiunii întregi şi a angajamentului ce am luat la suirea pe tron, depun, astazi 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâna unei Locotenenţe Domneşti şi a unui minister ales de popor”. Cuza nu s-a opus, a semnat actul, rostind: “Dea Domnul să-i fie ţării mai bine fără mine, decât cu mine”. În zilele următoare a părăsit definitiv România mergând în Germania, unde a murit în anul 1873, la vârsta de 53 de ani.

Manifestarea 150 de ani de la abdicarea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza se înscrie în cadrul Programului educaţional „Muzeul – sursă de cultură şi educaţie”

 

Manager, Responsabil Relaţii Publice,
Dr. Pavel Mirea Corina Iordan

pedagog muzeal

 

___________________________________________________________________________________________________

program de vizitare:

 

taxă de vizitare:
luni-vineri: 900-1700 adulţi: 4,00 lei
sâmbătă, duminică: închis copii, elevi, studenţi: 1,00 leu
intrarea este liberă în prima zi de vineri a fiecărei luni
.

Details

Date:
15 iunie, 2024
Time:
06:54 EEST
Event Category:
Event Tags:
,