Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: MAŞINA DE TORS

1 February, 2011 - 28 February, 2011

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită marţi, 1 februarie 2011, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII FEBRUARIE.

Întrucât este iarnă, iar în lumea satului teleormănean tradiţional femeile se îndeletnicesc în această perioadă cu meşteşugurile casnice ţărăneşti, Muzeul Judeţean Teleorman a ales să prezinte publicului, pentru această lună, un obiect specific : MAŞINA DE TORS.

Maşina de tors este o piesă din lemn ce face parte din categoria uneltelor folosite cândva în industria casnică textilă, reprezentată de tors şi ţesut.

Maşina de tors se foloseşte pentru a trage fire de diverse grosimi, în funcţie de gradul de răsucire, din caierele de lână, cânepă sau in. Ea se compune dintr-o roată aşezată pe un suport, roată acţionată de o pedală. La partea superioară se află un mosor pe care se înfăşoară firul tras din caierul aşezat pe suportul asemănător unei furci. În funcţie de destinaţie, pentru urzeală sau băteală, firul se toarce mai gros sau mai subţire, mai torsionat sau nu. Pentru urzeală firul era mai bine răsucit, pe când cel de băteală era gros şi doar îndrugat. La mărirea rezistenţei firului contribuie toarcerea în fire subţiri, cu torsiune mare pe unitatea de lungime, deoarece torsiunea măreşte adeziunea între fire.

Piesa face parte din patrimoniul colecţiei etnografice a Muzeului Judeţean Teleorman, datează din al doilea sfert al secolului al XX-lea şi provine din oraşul Alexandria (donaţie). Astfel de piese se lucrau în ateliere meşteşugăreşti. Maşina de tors a pătruns în industria casnică românească prin intermediul populaţiei de origine germană.

Details

Start:
1 February, 2011
End:
28 February, 2011
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.