Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Alexandria: Muzeul Judeţean Teleorman – EXPONATUL LUNII IUNIE – Cercelul elenistic de la Zimnicea

1 June, 2008 - 30 June, 2008

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită miercuri, 4 iunie 2008, începând cu ora 11.30 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII IUNIE.

Pentru perioada 1 – 31 iunie, Muzeul Judeţean Teleorman a ales să prezinte publicului vizitator o piesă deosebită descoperită în necropola getică de la Zimnicea, în campania anului 2007. Este vorba despre CERCELUL ELENISTIC.

Obiectul este confecţionat din aur şi constituie inventarul funerar depus într-o urnă de incineraţie. Piesa datează din epoca elenistică, mai precis din a doua jumătate a sec. al III-lea.

Cercelul are forma unei verigi, cu capetele deschise, cu una dintre extremităţi în formă de cap de leu. Faţa animalului este modelată realist, cu botul uşor proeminent şi gura deschisă. Ochii sunt sugeraţi prin două proeminenţe. Piesa este ornamentată în tehnica granulaţiei şi a filigranului.

 

Cercelul, aflat într-o stare de conservare foarte bună, reprezintă în mod evident un import din spaţiul grecesc. Asemenea piese au fost descoperite pe o arie relativ mare, în bazinele Mării Negre, al Mării Egee şi al Mării Mediterane, dar şi în necropolele tracice aflate la sud de Dunăre. În România cercei de acest tip erau cunoscuţi până acum doar în Dobrogea, în fostele colonii greceşti Tomis şi Callatis. Piesa de la Zimnicea, apare în acest context, ca o piesă unicat, fiind prima descoperire de acest fel de la nord de Dunăre. Dincolo de valoarea artistică deosebită, cercelul de la Zimnicea ilustrează certe relaţii de schimb pe care populaţia locală, geto-dacă, le avea cu lumea elenistică, schimburi ilustrate şi prin alte piese descoperite în această necropolă (vase şi alte obiecte de podoabă).

 

Tot miercuri, 4 iunie 2008, cu ocazia lansării EXPONATULUI LUNII IUNIE, specialiştii Muzeului Judeţean Teleorman vor prezenta şi rezultatele preliminare ale campaniilor de cercetări arheologice din anii 2007 – 2008 din necropola geto-dacică de la Zimnicea, loc din care provine CERCELUL ELENISTIC ce face obiectul Exponatului Lunii.

 

 

 

Biroul de Presă

 

Details

Start:
1 June, 2008
End:
30 June, 2008
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Județean Teleorman
Phone:
0247-314761
View Organizer Website

Venue

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.