Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Arad: Expoziţia 145 DE ANI DE TEATRU SLOVAC

18 februarie, 2010 - 18 martie, 2010

Muzeul de Artă Arad (str. Gh. Popa 2-4, et II)

18 februarie-18 martie 2010

Vernisaj: joi, 18 februarie 2010, ora 13.00

 

Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Muzeul Naţional al Slovaciei şi Muzeul de Istorie Bratislava, organizează expoziţia de etnografie dedicată împlinirii a 145 DE ANI DE TEATRU POPULAR SLOVAC ÎN ŢINUTURILE DE JOS.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă Arad în perioada 18 februarie – 18 martie 2010. Vernisajul va avea loc joi, 18 februarie 2010, ora 13.00, în prezenţa doamnei dr. Jarmila Gerbocova, şef Secţie Slovacii din Diasporă din cadrul Muzeului Naţional al Slovaciei. Cu ocazia vernisajului, trupa de teatru slovacă de amatori din Nădlac se va prezenta arădenilor cu o demonstraţie de interpretare.

După cum indică şi titlul, expoziţia prezintă un istoric al mişcării teatrale slovace de amatori din Ţinuturile de Jos (România, Ungaria, Serbia şi Croaţia), de la începuturile acesteia, în secolul al XIX-lea, până în prezent. Această mişcare teatrală de amatori, în care membrii trupei erau ţărani şi meşteşugari, a avut o importantă contribuţie la conservarea limbii materne în comunităţile slovace din România, Ungaria, Serbia şi Croaţia. Dar în acelaşi timp, utilizând un repertoriu importat din Slovacia, activitatea teatrală de amatori din diasporă se înscrie în marea cultură slovacă a ţării mamă.

În cadrul expoziţiei, dr. Jarmila Gerbocova (curator, Şef Secţie Slovacii din Diasporă din cadrul Muzeului Naţional al Slovaciei), valorifică o mare cantitate de material documentar, afişe vechi şi fotografii. Sosirea expoziţiei la Arad, se datorează parteneriatului mai vechi dintre Muzeul Naţional al Slovaciei şi Complexul Muzeal Arad, iar adaptarea la spaţiul Muzeului de Artă îi aparţine doamnei dr. Elena Rodica Colta, etnolog la muzeul arădean.

Adelina Stoenescu
Departamentul de Relatii Publice a Complexului Muzeal Arad
Office: +40 257 281 847
pr@museumarad.ro
www.museumarad.ro
Complexul Muzeal Arad
este membru fondator al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania
www.muzee.org

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Detalii

Începe:
18 februarie, 2010
Se termină:
18 martie, 2010
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Complexul Muzeal Arad
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Arad
Str. Gheorghe Popa de Teiuş nr. 2 - 4, etaj II
Arad, Arad 310022 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare