Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Arad: expoziţia etnografică “Cultură tradiţională maghiară”

6 October, 2010 - 26 October, 2010

 

Muzeul de Artă Arad (str. Gh. Popa 2-4, et II)

06 – 26 octombrie 2010

Vernisaj: miercuri, 06 octombrie 2010, ora 13.00

Program: Marţi – Duminică: ora 09.00 -17.00; Luni – închis

 

Complexul Muzeal Arad organizează expoziţia etnografică „Cultură tradiţională maghiară” la Muzeul de Artă Arad, expoziţie deschisă în perioada 06-26 octombrie 2010 (Marţi – Duminică: ora 09.00 -17.00; Luni – închis).

Vernisajul va avea loc miercuri, 06 octombrie 2010, la ora 13.00, în prezenţa unor meşteri populari contemporani, care menţin vie tradiţia comunităţii maghiare.

Prezintă dr. Elena Rodica Colta, etnolog la Complexul Muzeal Arad, curatorul expozitiei.

invitatie_cultura-traditonala-maghiara

 

Expoziţia valorifică obiecte tradiţionale maghiare: piese de mobilier şi ceramică din colecţia muzeului, unele dintre ele vechi de 150 de ani, datate şi cu diverse inscripţii. O parte din aceste obiecte au împodobit casele ţăranilor maghiari din Adea, Pădureni, Pecica, fiind achiziţionate de muzeu la începutul secolului trecut, de Somogyi Gyula, în ideea înfiinţării unui muzeu etnografic.

Alături de acestea, mai poate fi admirate diferite tipuri de vase ceramice din centre transilvănene, din care muzeul deţine un număr important de piese şi care acum vor fi expuse pentru prima oară.

În cadrul expoziţiei, vor fi expuse şi o parte din broderiile cu motive maghiare realizate de talentatul artizan, Ioan Kelles din Nădlac, invitat de altfel la vernisaj să-şi prezinte propriile creaţii.

ceramica-maghiara

Expoziţia „Cultură tradiţională maghiară”, se înscrie în preocupările muzeului de cunoaştere a culturii alterităţii, în cazul acesta a minorităţii maghiare din judeţul Arad. Astfel, timp de un deceniu, Complexul Muzeal Arad a organizat anual simpozionul internaţional dedicat minorităţilor, alături de editarea unei serii de volume ce cuprind studii de antropologie culturală, toate prin strădania etnologului arădean, dr. Elena Rodica Colta.

03 octombrie 2010

Stoenescu Adelina,

Departamentul de Relaţii Publice a Complexului Muzeal Arad

Prezentarea Muzeului de Artă în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
6 October, 2010
End:
26 October, 2010
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Complexul Muzeal Arad
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Arad
Str. Gheorghe Popa de Teiuş nr. 2 - 4, etaj II
Arad, Arad 310022 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.