Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Arad: Expoziția itinerantă „Zestrea minerală a României”, 10 februarie – 24 mai 2023

10 februarie, 2023 - 24 mai, 2023

Expoziția itinerantă Zestrea minerală a României, o expoziție deosebit de valoroasă care cuprinde un număr mare de minerale din colecțiile muzeale din România, se va deschide la Complexul Muzeal Arad / Muzeul de Științe ale Naturii, Vineri, 10 februarie, ora 10.00, la vernisaj fiind prezenți specialiștii Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.


Text oferit de organizatorii expoziției Zestrea minerală a României:
„Mineralele sunt substanțe natural solide, mai rar fluide, cu formă proprie cristalizată, alcătuite din unul sau mai multe elemente chimice care intră în componența rocilor și a minereurilor. Având în vedere frumusețea și diversitatea acestora, muzeul arădean propune publicului vizitator o expoziție care să scoată în evidență cele enunțate anterior. Expoziția Zestrea minerală a României a luat naștere, prin colaborarea Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare cu mai multe instituții din România: Academia Română – Secția de Științe Genomice, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Geografie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Biologie și Geologie, Institutul Geologic al României și Muzeul Național de Geologie din București. Expoziția a fost realizată pentru prima data în 2019, de către Muzeul de Mineralogie Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare în cadrul unui proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și a fost organizată în mai multe locații din țară. Organizatorii expoziției au plecat de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este foarte puțin cunoscut publicului și prea puțină lume cunoaște că în România au fost descoperite și descrise 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociații minerale emblematice pentru spațiul geologic românesc (prin asociație minerală înțelegându-se două sau mai multe specii de minerale caracteristice unui mod de formare comun).Geologia complexă a României, atât sub aspect petrografic cât și al evoluției tectonice, a făcut ca teritoriul național să fie una din cele mai bogate arii din Europa, bogăție dată, pe de o parte de varietatea deosebită a mineralelor, pe de altă parte de valoarea lor”.

În cadrul expoziției vor fi expuse un număr de 122 eșantioane mineralogice alese pe criterii științifice, muzeografice, eșantioane mineralogice care provin de pe teritoriul României și fac parte din colecțiile instituțiilor de mai sus. Fotografiile și informațiile științifice, dar și etichetele aferente exponatelor, care conțin elemente legate de localizarea pieselor în ansamblul expunerii, vor completa imaginea geologică și mineralogică a expoziției, în vederea unei bune informări a publicului.
Expoziția va fi deschisă la Complexul Muzeal Arad / Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor), în perioada 10 februarie – 24 mai 2023.
Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00.-17.00.
Echipa proiectului expozițional Zestrea minerală a României, itinerat la Complexul Muzeal Arad:
Sorin Prisăcariu (șef Secție Mineralogie) Alexandra Sîngeorzan (muzeograf),
Ioan Bereș (muzeograf),
Delia Dâmb (conservator) – Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare
dr. Camelia Patko (muzeograf),
Carmen Danciu (conservator) – Complexul Muzeal Arad.
Proiect expozițional realizat cu sprijinul Consiliului Județean Arad.

COMPLEXUL MUZEAL ARAD
Piața George Enescu 1
310131 Arad

office: +40 257 281 847

pr.museumarad@gmail.com
www.museumarad.ro
https://www.facebook.com/complexul.muzealarad/?ref=hl

Complexul Muzeal Arad
este membru fondator al
Rețelei Naționale a Muzeelor din România

www.muzee.org

Details

Start:
10 februarie, 2023
End:
24 mai, 2023
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal Arad
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Științe ale Naturii – Complexul Muzeal Arad
Piaţa George Enescu nr. 1
Arad, Arad 310131 Romania
+ Google Map