Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Arad: Expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” 22 aprilie – 15 iunie 2024

22 aprilie - 15 iunie

Expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului”
22 aprilie – 15 iunie 2024
Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural Arad – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor)
Curatori: dr. Camelia Patko, muzeograf, Carmen Danciu, conservator colecție (Complexul Muzeal Arad)
Expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” are scopul de a promova plantele din herbarul muzeului, dar și de a face cunoscute vizitatorilor o parte din plantele de primăvară ce apar în păduri, pe pajiști, margini de drumuri dar și grădini, fiind însoțită de un catalog științific realizat de specialiștii muzeului arădean.
Herbarul muzeului conține peste 4000 de coli cu plante, unele dintre ele recoltate în anii: 1857, 1859, 1860, 1866, 1868, 1885, 1891, 1892, 1893, 1901, 1906, 1907, 1942, 1943 etc. de mâini care astăzi nu mai există și are o importantă valoare științifică. Vor fi expuse plante cunoscute și îndrăgite de public dar și plante mai puțin cunoscute.
Text oferit de dr. Camelia Patko, muzeograf (Complexul Muzeal Arad):
”După o iarnă lungă, când toții așteptăm primăvara și întreaga natură se trezește la viață primele plante cu flori care își ridică petalele către soare sunt: ghiocelul (Galanthus nivalis) și ghioceii bogați (Leucojum vernum) care sunt apreciați pentru floarea lor delicată ce seamănă cu un clopoțel cu puncte verzi pe vârful petalelor. Nu mai puțin cunoscute și admirate sunt brândușele de primăvară care cu petalele lor mov și statura scundă, fac un adevărat spectacol pe pajiștile montane (Crocus heufflianus) dar și pe cele de câmpie (Crocus vernus). Asemeni lor sunt și viorelele (Scilla bifolia) care ne încântă cu florile lor albastre în drumețiile noastre pe potecile pierdute în străfundurile pădurilor de la deal și câmpie. Anemonele (Anemone ranunculoides, Anemone nemorosa, Anemone pulsatila) și brebeneii (Coridalis solida, Coridalis cava) constituie un alt punct de atracție primăvara.
Tot acum, în zone scăldate de soare apare ceapa ciorii (Gagea lutea), plantă indicatoare pentru solurile cu carență de fier, dar și plămânărica (Pulmonaria officinalis) plantă cu multiple proprietăți medicinale. Când natura începe să-și îmbrace veșmântul verde, în zona pădurilor de foioase, înflorește piperul lupului (Asarum europaeum), untișorul (Ficaria verna) și leurda (Allium ursinum) plante utilizate în gastronomia veche.
Dar nu putem să nu amintim lăcrămioara (Convalaria majalis) care își face simțită prezența către sfârșitul primăverii când regalul verde și-a adjudecat tot pământul.
Cu toate acestea nu trebuie să ne închipuim că primăvara răsădește flori numai prin pădurile de la deal și munte sau pe pajiștile de la câmpie, florile răsar unde nu te aștepți, la marginile drumurilor sau a grădinilor părăsite. În aceste zone putem vedea: păpădia (Taraxacum officinale), sugelul (Lamium purpureum), urzica moartă (Lamium maculatum), toporașii (Viola sp.). Alte plante iubite care apar primăvara sunt și cele de grădină pe care le îngrijim an de an. Dintre acestea am selectat zambila (Hyacinthus orientalis), laleaua (Tulipa gesneriana), irisul (Iris germanica) etc.
Sperăm ca prin această scurtă prezentare, să vă fi stârnit interesul și o să vizitați această expoziție, care mai are și alte surprize pentru dumneavoastră, pe care nu le-am enumerat, pentru a vă lăsa să le descoperiți singuri, atunci când veți păși pragul muzeului nostru.”
Expoziția ”Plante de primăvară din herbarul muzeului” este deschisă publicului în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii în perioada 22 aprilie – 15 iunie 2024.

Detalii

Începe:
22 aprilie
Se termină:
15 iunie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=855831493018148&set=a.496501125617855

Organizator

Complexul Muzeal Arad
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Științe ale Naturii – Complexul Muzeal Arad
Piaţa George Enescu nr. 1
Arad, Arad 310131 Romania
+ Hartă Google