Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Arad: NOAPTEA MUZEELOR 2017 la Complexul Muzeal Arad

5 decembrie @ 07:16 EET

NOAPTEA MUZEELOR 2017

Sâmbătă, 20 mai 2017

 

Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene. – Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Dna Audrey Azoulay

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.

Site-ul oficial al evenimentului european: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național.

Sursa : www.noapteamuzeelor.ro

 

Sâmbătă, 20 mai

PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)

20.00 – 02.00

MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)

20.00 – 02.00

SALA CLIO (Str. Horia 10)

20.00 – 02.00

MUZEUL ORASULUI LIPOVA/CASA SEVER BOCU

(Lipova – str. Nicolae Bălcescu 21)

18.00-24.00

MUZEUL MEMORIAL IOAN SLAVICI ȘI EMIL MONȚIA ȘIRIA

(Șiria – Conacul Bohuș)

18.00-24.00

 

ACCES GRATUIT

 

Partenerii Complexului Muzeal Arad la acest eveniment sunt:

kinema ikon, Asociația Kőlcsey Arad, Asociația Culturală Noua Acropolă Arad, Asociația IR 33 Cetatea Arad, Centrul Local Dimitrie Țichindeal Arad, Cenaclul Muza, Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad, Liceul Regina Maria Arad, Clubul Copiiilor Lipova/Atelierul Fanteziei, Trupa-06 și Company Band, Casele de tip familial din Lipova, Trupa de teatru Har, artiștii: Margareta Simó, Oltea Blaga, Pavel Filipaș și colecționarii: prof. Călin Istrate și Simona Opriș-Dinea.

Eveniment realizat de Complexul Muzeal Arad cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad și sprijinul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

 

EXPOZITIA ȘTIINTELE NATURII/ PALATUL CULTURAL

Arad, Piaţa George Enescu 1 – intrarea dinspre Parcul Copiilor

 

Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

1.Expoziţia Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal

O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Vechimea pieselor este dovedită de etichetele originale care s-au păstrat în mare parte. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică.

2.Expoziţia De la lemnul scobit la tezaur. Odissea unei monoxile

În anul 2012, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa, care efectua o deplasare pe Mureş cu scopul de a observa starea de conservare a habitatelor şi eroziunea malurilor, în virtutea unui contract privind monitorizarea biodiversităţii, încheiat cu administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, a identificat urmele unui debarcader și o monoxilă în malul stâng al Mureşului, între Insula a 3-a şi comuna Zădăreni. Ulterior, ambarcaţiunea a fost recuperată şi dusă la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Lunca Mureşului unde fost expusă pentru public. După ce a fost conservată de către o echipă de specialişti de la Muzeul Banatului Timișoara, Muzeul Județean Satu Mare și Complexul Muzeal Arad, monoxila a fost transferată în locul actual de expunere. Pentru utilizarea monoxilelor pe Mureş, domeniile de interes sunt: transportul de persoane, de bulgări de sare, minereu şi de produse finite.

3.Micro-expoziție a elevilor Liceului Regina Maria Arad

4. Orele 20.10

Expoziția de conchologie Oameni și melci (colecțiile: prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș-Dinea)

Prezintă : dr. Peter Hügel, managerul Complexului Muzeal Arad și

prof. Călin Istrate, prof. Simona Opriș-Dinea

Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul colecționarilor arădeni prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș-Dinea, deschide o inedită expoziție de conchologie, ”Oameni și melci”, care încearcă să ilustreze o mică parte a acestor preocupări umane, legate de moluște. În expoziție sunt etalate, într-o manieră interactivă, specii rare de moluște, cochilii colecționate din întreaga lume, dar și modul în care acestea și-au găsit utilitatea în viața oamenilor, de-a lungul vremii.

 

EXPOZIȚIA DE ISTORIE/PALATUL CULTURAL, ETAJ 2

Arad, Piaţa George Enescu 1 – intrarea dinspre Parcul Copiilor

Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

 

1.Expoziţia permanentă de istorie

Principalul punct de atracţie, din cadrul segmentului de expoziţie dedicat istoriei moderne, îl constituie piesele legate de Revoluţia europeană de la 1848/49. Sala Unirii ilustrează desăvârşirea procesului de constituire a statului naţional român, subliniind rolul marcant al Aradului, în cursul lunii noiembrie 1918, pentru organizarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

2. Expoziția Arădeni în războiul cel mare și reconstituire istorică a tinerilor voluntari din Asociația IR 33 Arad și prezentare de uniforme militare ale armatei austro-ungare, respectiv ale voluntarilor transilvăneni în armata română, din timpul primului război mondial.

3. Expoziţia Bizere – art&technology

Expoziția ”Mănăstirea Bizere – Viața monastică, artă și tehnologie”, este organizată în colaborare cu Universitatea ”1 decembrie 1918” Alba Iulia. Proiectul expozițional, are drept scop valorificarea rezultatelor cercetărilor arheologice de la situl Mănăstirea Bizere, comuna Frumușeni/județul Arad și a fost vernisat cu prilejul Conferinței internaționale „Monastic life, art and technology in 11th16th century”.

4. Expoziţia Tezaur 1848/49. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean

După un lung proces de conservare şi cercetare, Colecţia de relicve a muzeului arădean, a fost prezentată publicului, prin intermediul unor expoziţii de mare anvergură, vernisate în Ungaria, la Szeged, Budapesta, Pécs, Gyula, respectiv în România, la Arad și Timișoara. Cu prilejul celei de-a 125-a aniversări a Statuii Libertăţii, Complexul Muzeal Arad a deschis pentru publicul arădean, o remarcabilă expoziţie, care reuneşte cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

5. Expoziţia Arad – 1989

Expoziţia “Arad – decembrie 1989 este dedicată arădenilor aflați în centrul evenimentelor din decembrie 1989 din Arad. Colajul ”orele Aradului”, prezintă cronologic, evenimentele de la Arad, din două perspective: cea a a fotografului-documentarist al Securității și respectiv, a fotografului-documentarist al muzeului. Colajul de fotografie-document, însumând peste 60 de fotografii din perioada 21-22 decembrie, reprezintă coloana vertebrală a întregii expoziții, structura pe care aceasta a fost modelată.

6. Orele 20.30

Micro-expoziție și lansare de carte Ziridava. O jumătate de secol (1967-2017)

Autori : prof. univ. dr. Corneliu Pădurean (Universitatea Aurel Vlaicu Arad) și Marcela Cadar-Ștefea

Prezintă : dr. Peter Hügel, managerul Complexului Muzeal Arad și prof. univ. dr. Corneliu Pădurean (Universitatea Aurel Vlaicu Arad)

 

SALA KINEMA IKON/ PALATUL CULTURAL

Arad, Piaţa George Enescu, 1 – intrarea dinspre Parcul Copiilor

Sâmbătă, 20 mai, orele 21.00-02.00

Atelier kinema ikon/filme documentare

Proiecție de filme documentare realizate de grupul kinema ikon în județul Arad, în perioada anilor 1970-1989

Prezintă : Gheorghe Săbău

 

 

SALA CLIO

Arad, str. Horea 10

Sâmbătă, orele 20.00-02.00

Expoziție de etnografie Icoane pe sticlă din colecția Complexului Muzeal Arad

Stand de carte și film etnografic

Orele 21.30

Prezentare și proiecţie filme documentare de etnografie

Autori : dr. Sorin Sabău, Gabriel Hălmăgean/Complexul Muzeal Arad

Promovarea tradiţiilor din zona arădeană prin filme documentare, nominalizate și premiate la Concursul național de film etnografic:

Furcaşii din Avram Iancu,

Împletitul nuielelor la Ineu,

Meșterii olari de la Târnăviţa,

Mori țărănești pe apă în judeţul Arad,

Târgul de la Pâncota

Canalul morilor

Cultura pâinii

Cu ocazia celei de-a treisprezecea ediţii a „Nopţii muzeelor”, Secţia de Etnografie a Complexului Muzeal Arad îşi propune să aducă în faţa publicului arădean o parte din rezultatele cercetărilor de teren din ultimii ani, materializate prin şapte filme documentare. Filmele se adresează tuturor persoanelor interesate de tradiţiile şi obiceiurile din judeţul nostru, vizând subiecte precum făcutul pâinii în casă, vechile mori pe apă, canalul morilor, vestitul târg de la Pâncota sau practicarea unor vechi meşteşuguri cum ar fi împletitul nuielelor, olăritul sau confecţionarea furcilor din lemn. Proiecţiile vor avea loc la sala Clio, unde pentru a crea o atmosferă tradiţională dar şi de sărbătoare, vor fi expuse icoane pe sticlă din colecţia Complexului Muzeal Arad.

Filmele vor putea fi vizionate şi în zilele următoare, până în data de 4 iunie 2017.

 

MUZEUL DE ARTĂ

Arad, str. Gh. Popa 2-4, etaj II

Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

1.Expozitia permanentă de artă europeană şi românească

Expoziția permanentă este reprezentativă pentru profilul colecției de artă și pune în valoare piese care sunt mărturii pentru nivelul de cultură, și civilizație, al mediului, în primul rând, local arădean. Printr-o prezentare structurată diacronic, sunt expuse cele mai semnificative lucrări care au marcat evoluția colecției de artă. Parcursul expunerii se desfășoară cronologic, cu repere limitate în intervalul secolelor XVIII-XX.

La Noaptea Muzeelor, în cadrul expoziției de artă românească, se remarcă segmentul dedicat pictorului sufletului românesc, Nicolae Grigorescu. Micro-expoziția intitulată ”La peisaj cu Nicolae Grigorescu”, cuprinde peisaje semnate de apreciatul pictor român. Lucrările fac parte din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad.

Cu prilejul Nopții Muzeelor 2017, Muzeul de Artă Arad expune un tablou cu ceas, cronologic încadrat în prima jumătate a secolului XIX. Exponatul a intrat în colecția muzeului în anul 1974.

După restaurare picturii (o scenă de gen romantică) de către Ioan Paul Colta (restaurator pictură, Complexul Muzeal Arad), a cutiei – ramă din lemn, în stil Biedermeier, de către Constantin Ștefan (restaurator lemn, Sibiu) și a mecanismului de ceas de către ceasornicarul arădean Anton Cristian Sabău, lucrarea de artă întregește stilistic interiorul Biedermeier din galeria de artă.

2. Expoziția de grafică

Ilustrație la Divina Commedia. Artist: Margareta Simó (Arad)

Curator: dr. Adriana Pantazi – istoric/Complexul Muzeal Arad, Fekete Károly/ Asociația ”Kölcsey” Arad

Timp de șapte secole poemul medieval Divina Commedia a generat întrebări, comentarii, aprecieri în spațiul literar și a provocat un adevărat discurs artistic. Demersul artistic este și finalitatea provocării pe care a perceput-o ca atare graficiana arădeană Margareta Simó Margit.

Artista s-a reîntâlnit în 2011 cu poemul lui Dante, iar mai apoi a urmat bucuria și truda imaginării nu doar a unei cosmogonii de inspirație medievală, ci și aflarea unor răspunsuri la întrebări despre sensul existenței umane.

3.Ateliere de pictură pentru copii și adulți

Orele 20.00-24.00

Atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, voluntarii Asociației Culturale Noua Acropolă vor redeschide atelierele de pictură, inspirate din cultura antică a Egiptului și pictura Renașterii.

20:00 – 22:00 – Atelier de pictură: Egiptul antic (copii)

22:00 – 24:00 – Atelier de pictură: Renașterea (tineri și adulți)

Vârsta minimă de participare la atelierul de pictură este de 7 ani.

Programări la telefon: (0744 781 989)

4. Screens : Atelier kinema ikon/filme experimentale

Orele 20.00-02.00

Proiecție de filme experimentale kinema ikon

Curator: Călin Man, Complexul Muzeal Arad

 

 

 

MUZEUL DE ARTĂ/ ATELIER ADRIAN SANDU

Arad, str. Gh. Popa 2-4/ (în curtea Muzeului de Artă)

 

Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

Workshop de gravură acvaforte și acvantină

dr. Adrian Sandu – artist vizual, Complexul Muzeal Arad

 

MUZEUL ORASULUI LIPOVA

Lipova – str. Nicolae Bălcescu 21

Sâmbătă, orele 18.00-24.00

 

1.Orele 18.00

Ateliere de artă decorativă pentru copii

Clubul Copiilor Lipova/Atelierul Fanteziei

Casele de tip familial din Lipova

2.Orele 19.00

Vernisaj expoziție

Instantanee lipovane. Pompierii civili din Lipova și Radna

 

3.Orele 19.30

Spectacol de teatru și muzică pentru copii

Trupa de teatru Har (coordonator: actrița Oltea Blaga)

Trupa 06 și Company Band

 

4. Orele 20.30

Recital de poezie și concert de muzică folk

Cenaclul Muza

Pavel Filipaș

 

MUZEUL MEMORIAL IOAN SLAVICI ȘI EMIL MONȚIA ȘIRIA

Șiria – Conacul Bohuș

Sâmbătă, 20 mai, orele 18.00 – 24.00

 

Expoziția Ioan Slavici

Expoziția Emil Monția

Sala capitulării – 1849

Expoziția Salonul șirian de artă plastică

 

17 mai 2017

Adelina Stoenescu,

Complexul Muzeal Arad

Details

Date:
5 decembrie, 2023
Time:
07:16 EET
Event Category:
Event Tags: