Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Bacău: EXPONATUL LUNII DECEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este BONDARUL DE STEPĂ (Bombus fragrans)

Începând de azi EXPONATUL LUNII DECEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este
BONDARUL DE STEPĂ (Bombus fragrans)

Este cea mai mare specie de bondar din Europa, atingând dimensiunea de aproximativ 35 mm. Se deosebește de celelalte specii prin corpolența sa și coloritul specific.

Habitatul natural al acestei specii se suprapune peste zonele de stepă din Estul Europei, platoul Anatoliei, unde, în general, este rară. Spre est specia este răspândită până în Mongolia. Își stabilește coloniile în foste cuiburi de popândău. Pentru culegerea hranei vizitează o gamă variată de plante cu flori. În România, specia a fost întâlnită în Muntenia și Dobrogea, prezența sa fiind înregistrată înainte de anul 1980.
Intensificarea agriculturii în perioada anilor ’50 – ’60 ai secolului trecut, a condus la transformarea pășunilor stepice în terenuri arabile, populația bondarului de stepă fiind afectată de restrângerea și dispariția habitatului său natural. În ultimele decenii, Bombus fragrans nu a mai fost semnalat pe teritoriul țării și este posibil să fi dispărut din fauna României.

Bondarul de stepă a fost încadrat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în categoria speciilor amenințate cu dispariția (EN) la nivel European.
Principalele amenințări la adresa speciei sunt: intensificarea agriculturii, fragmentarea habitatului, schimbările climatice etc.

VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

Details

Start:
7 December, 2019
End:
31 December, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *