
- Acest eveniment a trecut.
Bacău: EXPONATUL LUNII MARTIE LAVIVARIUCARASUL ARGINTIU (Carassius auratus gibelio)
1 martie, 2019 - 31 martie, 2019

EXPONATUL LUNII MARTIE LA
VIVARIU
CARASUL ARGINTIU (Carassius auratus gibelio)
Origine
Specie originară din Siberia a fost introdus în lacurile, iazurile și râurile care au o curgere lentă din Europa, America de Nord și Asia. În Europa a fost introdus mai întâi ca pește decorativ, apoi s-a răspândit în bazinele Dunării și Rinului.
Descrierea
Carasul are dimensiuni între 10-35 cm iar greutatea între 102-250 g. Au fost însă capturate exemplare care atingeau 50 cm și o greutate de până la 3 kg.
Colorația solzilor lui depinde de apa în care trăiește. În apele mâloase solzii au nuanțe apropiate de negru, în apele bogate în vegetație culoarea se apropie de verde, iar în cele limpezi este auriu-maronie.
Durata de viață a carasului este de până la 10 ani.
Habitatul
Trăiește în ape dulci stătătoare, ape de câmpie cu vegetație subacvatică. Poate tolera concentraţii scăzute de oxigen şi poluare. Indivizii care trăiesc în lacuri migrează la gurile râurilor pentru a evita concentrațiile scăzute de oxigen de pe timpul iernii. Specia Carassius auratus gibelio are un impact negativ asupra unor specii autohtone cum sunt linul (Tinca tinca) și caracuda (Carassius carassius), cu care concurează atât asupra resurselor trofice cât și spațiale.
Reproducere
Depunerea icrelor începe, primavara, când apa atinge 8-10 °C și sunt produse în 2-3 serii, până la sfârșitul verii. Indivizii cu vârste peste 2-3 ani sunt femele. Masculii cu vârste mai mari de 2-3 ani parcurg procesul de ginogeneza (se transformă în femele).
Hrana
Hrana preferată a carasului constă din insecte acvatice și larvele acestora, viermi, melci și scoici mici de apă, semințe și muguri de plante și materii vegetale în descompunere, precum și icre de pește.