Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: Expoziţia “Scrierea danubiană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria”

11 August, 2009 - 11 September, 2009

Expoziţia „Scrierea danubiană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria” organizată la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

În data de 11 august 2009, la ora 11,00, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău (str. 9 Mai, nr. 7), va avea loc vernisajul expoziţiei intitulată „ Scrierea danubiană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria”, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Arheomitologie (Sebastopol, California, SUA).

Expoziţia, ce va fi deschisă publicului vizitator până în luna septembrie, cuprinde bunuri de patrimoniu din mai multe staţiuni transilvănene: Turdaş, Tărtăria, Valea Nandrului, Ostovu Golu, Ronaţ, Iclod şi Cluj-Napoca. Piesele datează din neolitic, cultura Vinča. Expoziţia prezintă artefacte purtătoare de semne şi simboluri, fiind interpretate ca fiind cel mai timpuriu sistem de scriere din spaţiul danubian.

Încă din 1879, baroneasa Zsófia Torma atrăgea atenţia asupra importanţei descoperirilor de la Turdaş, comparându-le cu cele de la Troia. Ea intuia că semnele de pe obiectele descoperite aici reprezentau o formă de „paleoscriere”, pe care, ulterior, specialiştii români şi străini au numit-o „Scrierea Dunăreană” sau chiar „Scrierea Turdaş”. Cercetările au fost reluate în 1961 de către arheologul clujean Nicolae Vlassa, cel care a descoperit la Tărtăria trei tăbliţe de lut cu semne incizate (datate în contextul descoperirii la 5350 î.Hr.).

Expoziţia va fi prezentată de prof.univ.dr. Gheorghe Lazarovici (Cluj-Napoca) şi Lăcrămioara Elena Istina (Bacău).

Şef secţie Logistică, Informatizare, Relaţii Publice,

dr. Marius Alexandru Istina

Muzeu Istorie Bacau muzeuistorie_bacau@yahoo.com

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
11 August, 2009
End:
11 September, 2009
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” – Bacău
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” – Bacău
Str. 9 Mai nr. 7
Bacău, Bacău 600037 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.