Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bacău: expozițiile „Radu Florescu – Viaţa şi opera, Arheologia în imagini” și „Viața urbană interbelică în Câmpia Bărăganului – Oltenița, Călărași și Slobozia”

20 august, 2019 - 20 octombrie, 2019

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, cu sediul în mun. Buzău, Aleea Castanilor, nr. 1, anunță vernisarea unui regal expozițional: Radu Florescu (13.XI.1931- 7.IX.2003) Viaţa şi opera, Arheologia în imagini și Viața urbană interbelică în Câmpia Bărăganului – Oltenița, Călărași și Slobozia.

Proiectul expozițional Radu Florescu (13.XI.1931- 7.IX.2003) Viaţa şi opera, realizat de către Centrul Naţional de Cercetare şi Documentare în Domeniul Muzeologiei, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Opriş, omagiază activitatea unei personalităţi marcante a culturii noastre contemporane. Muzeolog, istoric de artă, arheolog, profesor, Radu Florescu a adus contribuţii importante, de-a lungul carierei sale, la dezvoltarea cercetării arheologice, muzeologiei, conservării, restaurării şi valorificării patrimoniului cultural.

Evocând personalitatea lui Radu Florescu, Ioan Opriş, care i-a fost coleg și prieten apropiat, afirma că a împletit două trăsături speciale: capacitatea de a folosi cuvintele într-o formă în care puţini reuşeau şi dragostea de semeni, altruismul ieşit din comuni.

Expoziția panotată Arheologia în imagini organizată de către Muzeul Județean Buzău ilustrează, într-o manieră modernă, aspecte de pe șantierele arheologice din județul nostru, unde au fost efectuate cercetări în ultimii ani: Pietroasa Mică – Gruiu Dării, Complexul Arheologic Pietroasele, Cârlomănești – La Arman, Cârlomănești – Cetățuia și Târcov – Piatra cu Lilieci. Importanța acestora s-a dovedit de mare anvergură. Valorificarea științifică și expozițională a avut rolul de a edifica numeroase aspecte legate de viața comunităților umane care au locuit în zona Subcarpaților de Curbură, începând din perioada epocii pietrei și până în Evul Mediu. Expoziția se dorește a fi o prezentare către publicul larg atât a informației științifice cât și a aspectelor legate de efectuarea cercetărilor arheologice pe teritoriul județului Buzău.

Expoziția de fotografie veche Viața urbană interbelică în Câmpia Bărăganului – Oltenița, Călărași și Slobozia a fost realizată la inițiativa Muzeului Civilizației Gumelnița din Oltenița, la care au aderat Muzeul Municipal Călărași și Muzeul Județean Ialomița. Expoziția cuprinde imagini din perioada interbelică din orașele în care își au sediul cele trei muzee. De asemenea, proiectul expozițional include reproduceri ale unor fotografii din Colecția Costică Acsinte, care aparține patrimoniului Muzeului Județean Ialomița.

Vernisajul expozițiilor are loc marți, 20 august 2019, ora 12.00, la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, mun. Buzău.

Accesul la eveniment este gratuit.

Expozițiile sunt deschise spre vizitare până în data de 20 octombrie 2019.

Muzeul Județean Buzău
Manager
Dr. Daniel Costache

Detalii

Începe:
20 august, 2019
Se termină:
20 octombrie, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Județean Buzău
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Buzău
B-dul Nicolae Bălcescu nr. 50
Buzău, Buzău 120360 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare