Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacăul – capitala astronomiei naţionale Întâlnirea specialiştilor din planetarii care utilizează sistemul de proiecţie SKY Explorer

6 noiembrie, 2018 - 8 noiembrie, 2018

Bacăul – capitala astronomiei naţionale

Întâlnirea specialiştilor din planetarii care utilizează sistemul de proiecţie SKY Explorer

 

În perioada 6-8 noiembrie 2018 Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău va fi gazda „Forumului Naţional al Utilizatorilor SKY Explorer” – Sky Explorer Users Forum – workshop la care vor participa specialişti din 7 Planetarii din România şi Republica Moldova, precum şi specialişti ai R.S.A. Cosmos din Franţa şi România.

Această manifestare se desfăşoară sub egida sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi este dedicată împlinirii a 100 ani de la moartea astronomului şi marelui popularizator al ştiinţei Victor Anestin (17 Septembrie 1875 Bacău – 5 Noiembrie 1918).

Prima zi – marţi 06.11.2018 la ora 1100 – va începe cu prezentarea astronomului Victor Anestin al cărui nume îl poartă Observatorul Astronomic din Bacău, urmată de Vernisajul expoziţiei temporare Astronautica mileniului III”, în sala de expoziţii temporare a Observatorului Astronomic Bacău.

Programul va cuprinde demonstraţii realizate de specialiştii francezi cu utilizarea sistemului Sky Explorer şi sesiuni de programare pe grupuri de lucru.

Cea de-a doua zi va fi dedicată prezentării Planetariilor de provenienţă realizate de specialiştii prezenţi, precum şi a celor mai noi tehnologii utilizate în planetarii.

Expoziția temporară Astronautica mileniului III” prezintă cel mai important program spațial al acestui început de mileniu: explorarea planetei Marte cu ajutorul unor echipaje de astronauți. Expoziția începe cu prima etapă a acestui program spațial: plasarea pe orbită în jurul Pământului a Stației Spațiale Internaționale și desfășurarea la bordul acesteia a unei serii de experimente științifice cu caracter preponderent medical și biologic, prin intermediul cărora se studiază modul în care se adaptează traiului în microgravitație atât organismul uman cât și alte organisme vii. Este prezentată apoi următoarea etapă a acestui program spațial: reluarea misiunilor cu oameni la bord către Lună. Agenția Spațială Europeană pregătește construirea unei baze lunare cu ajutorul tehnogiei imprimării 3D, stabilirea unei baze pe Lună constituind un pas important în atingerea scopului final de a trimite oameni pe planeta Marte. În același timp Agenția Aerospațială Americană (NASA) colaborează cu agențiile spațiale ale Rusiei, Europei Japoniei și Canadei în cadrul unui proiect de construcție a primei stații spațiale lunare, numită Platforma-Portal Orbitală Lunară. De la bordul acestei stații spațiale lunare NASA va trimite echipaje de astronauți pe suprafața Lunii cu misiuni cu caracter științific sau de explorare, stația spațială lunară urmând să fie în același timp un punct de tranzit pentru zborurile umane către planeta Marte.

Întreaga manifestare este un prilej pentru specialiştii Observatorului Astronomic din Bacău de a veni în contact cu cele mai noi informaţii cu privire la tehnologiile utilizate în Planetarii, informaţii prezentate de specialiştii din Franţa care vor fi prezenţi, precum şi de a face un schimb de experienţă cu specialiştii din Planetariile din România.

Persoane de contact:

Muzeografii Observatorului Astronomic „Victor Anestin” Bacău

Telefon: 0234/513724

Vă așteptăm!

 

 

Manager,

Dr. Gabriela Gurău

 

 

 

Details

Start:
6 noiembrie, 2018
End:
8 noiembrie, 2018
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Observatorul Astronomic „Victor Anestin” – Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”
str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8 (fostă Trotuş)
Bacău, Bacău 600266 Romania
+ Google Map