Loading Evenimente

« All Evenimente

Bacău: EXPONATUL LUNII AUGUST la Vivariu este: MARELE ALEXANDER (Psittacula eupatria)

1 August - 27 August

Începând de azi EXPONATUL LUNII AUGUST la Vivariu este:
MARELE ALEXANDER (Psittacula eupatria)

Marele Alexander (Psittacula eupatria), a fost introdus în Europa de către Alexandru Macedon și este în prezent una dintre cele mai răspândite şi îndrăgite păsări de companie.

Descriere
Marele Alexander este cea mai mare specie de papagal asiatic, cu o lungime totală de până la circa 58-60 cm. Lungimea medie a aripilor este de circa 19-21 cm, iar cea a cozii poate atinge chiar şi 35 cm. Un exemplar adult de papagal Marele Alexander cântărește, în medie, între 200 şi 300 g. Coloritul preponderent al papagalului este verde aprins, cu pete albastru-cenuşii strălucitoare pe obraji şi pe ceafă, întâlnite cu precădere la masculii speciei. Abdomenul său este verde-gălbui, iar coada majoritar verde este presărată cu pene albastre-verzui şi galbene. Un semn distinctiv al speciei este pata maroniu-roșiatică aflată în partea superioară a aripilor. Totodată, masculii prezintă un inel negru în zona gâtului şi încă unul roz în cea a cefei. Ciocul Marelui Alexander este roşu cu vârful alb-gălbui, iar picioarele sunt gri.

Răspândire
Marele Alexander este răspândit în India, Sri Lanka, estul Afganistanului, vestul Pakistanului, insulele Andaman, Birmania, Vietnam, Cambodgia, nordul și vestul Thailandei, Laos.

Hrana
Hrana papagalului Marele Alexander cuprinde fructe, legume, semințe şi pelete pentru păsările de talie mare, care pot fi procurate din magazinele de specialitate. Papagalul adoră fructele proaspete precum merele, perele, portocalele, bananele şi rodiile, dar şi legumele ca morcovii, țelina, mazărea, fasolea şi legumele cu frunze verzi (spanacul etc.). Deşi îi plac şi fructele oleaginoase şi cele uscate, cât şi lactatele, acestea trebuie oferite cu moderație. De evitat ar fi produse precum dulciurile, alcoolul şi alimentele sărate, dar şi ceapa, usturoiul şi avocado.

Reproducerea
În mediul natural, sezonul de împerechere debutează în luna noiembrie şi se încheie în aprilie. Papagalii Marele Alexander nu formează perechi pe viaţă, astfel că atunci când se doreşte reproducerea lor în captivitate, este important ca păsările să convieţuiască preţ de câteva luni pentru a se acomoda una cu cealaltă. O pereche perfectă pentru reproducere este una în care femela acceptă avansurile masculului, cu atât mai mult cu cât, de regulă, femela are tendinţa să adopte un comportament agresiv dacă masculul nu îi este pe plac. În captivitate, perechea de papagali pentru reproducere are nevoie de un cuib cu dimensiuni de circa 30 cm x 30 cm x 45 cm în care femela va depune între 2 şi 4 ouă după aproximativ 2-3 săptămâni de la împerechere. Perioada de incubație este de 24 până la 28 de zile. Totuşi, se recomandă introducerea a două cuiburi în voliera pentru împerechere, întrucât este de dorit ca femela să îl aleagă pe cel pe care îl preferă. Puii părăsesc cuibul la 7-8 săptămâni de la eclozare, însă sunt în continuare îngrijiți de părinţi.

Boli și afecțiuni curente
Asemeni şi celorlalte specii de papagali, simptomele de boală sunt: balonare, apatie, refuzul hranei şi al apei, diaree, vomă, strănut, ochi apoşi. Dacă papagalul Alexander prezintă unele dintre simptomele enumerate, solicitaţi de urgenţă sfatul medicului veterinar.

VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

Details

Start:
1 August
End:
27 August
Eveniment Categories:
,

Loc de desfășurare

Vivariu – Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău
Str. Popa Șapcă nr. 3
Bacău,Bacău600026Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *