Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Bacău: exponatul lunii IULIE la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” este Gândacul Titan (Titanus giganteus)

Deschiși permanent pentru cunoaștere!
EXPONATUL LUNII IULIE la Muzeul de Științele Naturii este:
Gândacul Titan (Titanus giganteus)
Face parte din familia Cerambycidae, fiind considerat cel mai mare gândac din lume. Corpul mare și alungit al gândacului Titan poate atinge 18 cm lungime.
Trăiește în pădurile tropicale din America de Sud, mai ales în nordul Braziliei, Columbia, Peru, Ecuador, Bolivia și Guyana.
Până în prezent nu au fost găsite larve ale acestei specii. Specialiștii presupun că larvele ar avea diametrul de 5 cm și lungimea de până la 30 cm. Judecând după găurile găsite în arborii morți, se pare că, până la atingerea maturității, larvele stau în țesut vegetal unde se hrănesc cu lemn aflat în descompunere. Adulții nu se hrănesc (folosesc rezervele acumulate în stadiul de larvă) și trăiesc 3-4 săptămâni. Gândacul Titan are mandibule scurte, curbate și ascuțite pe care le folosește ca arme de apărare. Chiar dacă ambele sexe prezintă aripi, doar masculii sunt capabili de a zbura. Din cauza dimensiunilor mari, nu-și pot lua zborul direct de pe sol și de aceea se urcă în arbori de unde se lansează în zbor.
Specia este amenințată din cauza pierderii habitatului, ca urmare a defrișărilor și poluării mediului.

Details

Start:
1 July, 2021
End:
31 July, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău

Venue

Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea”
Str. Aleea Parcului 9
Bacău, Bacău 600034 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *